Nem lennénk Orbán helyében: mi lesz velük, ha elromlik a cirkó

Pénzcentrum2017. február 1. 11:07

Tegnap este - határidőre - közzétették a képviselők, miniszterek vagyonnyilatkozatát. Őszinték leszünk, igencsak meglepődtünk. Na, nem azon, hogy Gyurcsánynak 641 millió forint van a számláján, hanem hogy olyan neves politikusoknak, és állami tisztségviselőknek, mint például Orbán Viktornak, vagy például Matolcsy Györgynek gyakorlatilag semmi.

Szakértők szerint a család anyagi biztonsága érdekében mindenkinek legalább akkora vésztartalékkal kellene rendelkeznie, amiből fedezni tudja 3-6 havi megélhetési költségeit. Sőt, egyesek 12 havi költségben határozzák meg az optimális vésztartalék mértékét. A vésztartalék javasolt nagysága természetesen függ

  • a kiadásaid nagyságától,
  • az eltartott családtagok számától, illetve attól,
  • mennyire biztos és stabil az állásod, valamint
  • van-e, és mekkora a hiteltartozásod.

A pénzügyi tanácsadók javaslata ráadásul nem csak üres frázis, se nem a pénzintézetek marketingfogása; bármikor jöhet ugyanis egy olyan pénzügyileg (is) megterhelő élethelyzet, amit csak a megspórolt összeg felélésével vészelhetünk át. A teljesség igénye nélkül, ilyen élethelyzet lehet: ha elveszítjük az állásunkat, ha tartósan megbetegszünk, vagy például, ha elromlik az egyik háztartási gépünk.

Milliós fizetés, megtakarítás nuku

A legtöbben persze csak legyintenek a szakértők tanácsaira; legalábbis a lakosság öngondoskodási szokásait összegző legfrissebb kutatások szerint ma

a magyar lakosság kétötöde él hónapról hónapra!

És bármennyire meglepő, de nemcsak a legszegényebbek alkotják a mintát, köztük vannak ugyanis a vezető politikusok is. Legalábbis a kormány honlapján nemrég közzétett vagyonnyilatkozatok arra engednek következtetni, hogy még a magasabbnak tekinthető fizetésekhez sem társul feltétlenül tudatos pénzügyi tervezés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közel milliós fizetések mellett ugyanis olyan ismertebb politikusoknak és állami tisztségviselőknek sincs például egy kanyi vésztartaléka sem (mármint saját fizetéseikhez képest) - legalábbis, ha hiszünk a bevallásoknak -, mint például Orbán Viktor, Rogán Antal, vagy éppen Matolcsy György.

Loading...

És hogy ez miért probléma? Azért, mert tökéletesen példázza a magyarság jelentős részének pénzügyi tudatosságát. A Magyar Tudományos Akadémia és a Tárki korábbi kutatása szerint például négy családból három nem tudná kifizetni egy esetleges temetés költségeit, nem tudná lecserélni a kazánt, vagy éppen nem tudna belefogni egy tetőfelújításba. Tehát kisarkítva, Orbánéknál, Rogánéknál, vagy Matolcsyéknál is komoly krízist okozhatna, ha például egyik pillanatról a másikra elromlana a kombi-cirkó (vagy medencefűtés...).

Címkék:
karrier, bankszámla, Orbán, megtakarítás, rogán, vésztartalék, lázár, orbán viktor, lázár jános, orbán viktor vagyonnyilatkozat,