Megdupláznák a béreket: márciusig a kormány elé teszik a javaslatot

Pénzcentrum2017. január 19. 09:00

A kormány elé kerül márciusig a felsőoktatásban dolgozók béremeléséről szóló javaslat, és még az első negyedévben megszületnek az elvi döntések. A megvalósításig viszont még további lépések szükségesek - írja a Magyar Idők.

Az egyetemi tanárok garantált illetményét a költségvetési törvény határozza meg, és ettől függ az is, hogy mikortól kaphatják a magasabb béreket az érintettek - tudta meg a lap az oktatási államtitkárságtól. 

Tavaly év végén arról beszélt Palkovics László oktatási államtitkár, hogy idén szeptemberben életbe léphet a béremelés, és a akár 45-50 százalékkal emelkedhetnek a fizetések. A felsőoktatási béremelés már tavaly elindult, 5 százalékkal növekedtek a keresetek, majd idén januárban további öt százalékkal emelkedtek. Ezt 2018-ban egy újabb ötszázalékos lépcső követi, így összesen 27 százalékkal lesznek majd magasabbak a fizetések.

A hamarosan a kormány elé kerülő javaslat szerint a a 2018-ra tervezett 5 százalékos emelést várhatóan előre hozzák 2017 szeptemberére, és arra jön még a plusz növekmény. Egy egyetemi tanár bére I. fokozatban 800 ezer forint lehet, míg egy adjunktus III. fokozatban 480 ezer forintot keresne.

Címkék:
karrier, bér, egyetem, béremelés, felsőoktatás, tanár, javaslat,