Forradalom a magyar munkahelyeken: neked meddig lesz még állásod?

Pénzcentrum2017. január 16. 14:36

Már nem az a kérdés, hogy változik-e a munkaerőpiac az automatizálás hatására, sokkal égetőbb a kérdés, hogyan tudunk alkalmazkodni az új helyzethez? Elveszik a munkánkat a robotok, vagy segítenek abban, hogy értelmes munkát végezhessünk? A világ egyik legnagyobb fejvadász cége jelentést adott ki.

A világ egyik legnagyobb fejvadász cége, a ManpowerGroup kiadott egy jelentést, amely azt részletezi, hogyan változtatja meg a technológiai forradalom örökre a munkaerőpiacot. A Készség forradalom (The Skills Revolution) című jelentéshez a Világgazdasági Fórum ülésén készítettek felmérést, ahol a legbefolyásosabb politikai és üzleti vezetők találkoztak. A több mint 18 ezer megkérdezett munkáltató 43 országában és 6 iparágban tevékenykedik. 

Az eredmények szerint bár a technológiai fejlődés hatására egyre több területen jelenik meg az automatizálás, ez valahol létszámcsökkentést, de inkább lassú növekedést eredményez. Összességében úgy látják, hogy nagyon sok munkahelyet hoz majd létre. 

A Business Insider cikkében közölt jelentésnek a legfontosabb részlete viszont az, hogy megvizsgálja, a globális munkaerő elég képzett-e az új pozíciókhoz. A vállalatoknak "be kell fektetnie" a munkavállalóiba, de abban nem lehetnek biztosak, hogy mindez megtérül majd nekik. 

Azt látjuk, hogy kialakult egy készség forradalom, ami segít az embereknek abban, hogy tovább képezzék magukat, alkalmazkodjanak a gyorsan változó világ igényeihez, és ez korunk meghatározó kihívása a munkaerőpiacon. Azok, akik rendelkeznek a megfelelő készségekkel, tudással, lehetőségük van arra, hogy válasszanak, hol mikor és hogyan szeretnének dolgozni"

- mondta Jonas Prising, a ManpowerGroup elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette, ha nem tekintünk a jövőbe, nem látjuk a közelgő változásokat, akkor nem látjuk, hogyan lehet alkalmazkodni az új körülményekhez. Ez a polarizáció a szemünk előtt zajlik, és sem a társadalomnak, sem a vállalkozásoknak nem jó. Erőteljes munkaerő-fejlesztésbe kell kezdenünk, hogy ne legyen még nagyobb a társadalmi szakadék.

"Most kell felelősséget vállalniuk a vezetőknek: nem tudjuk lassítani sem a technológiai fejlődést, sem a globalizációt. De tudunk tenni az alkalmazottakért, hogy képesek legyenek helytállni és alkalmazkodni a kor kihívásaihoz. Ehhez persze az egyén szándékára is szükség van, hogy tudja, és akarja elsajátítani az új készségeket, és aktív maradjon a munkaerőpiacon" - mondta Prising. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokan attól tartanak, hogy a nagy technológiai fejlesztések elveszik az emberek munkáját, a felmérés pont arra utal, hogy a legtöbb vállalatnál nem változik a dolgozói létszám, és elbocsátások helyett még több pozíció nyílik.

Loading...

A jelentés szerint a robotok nagy valószínűséggel lecserélik majd a tevékenységeket a munkahelyeken, nem magát a munkát veszik el az emberektől. A kreativitás, az érzelmi intelligencia és a kognitív flexibilitás mind olyan emberi készség, amelyre egyre nagyobb szükség lesz, ugyanakkor a robotok nem képesek rá.

A jelentés arra is rámutatott, hogy azoknak a munkáknak a 65 százaléka még nem is létezik, amit majd a Z-generáció tagjai fognak végezni.

Címkék:
karrier, változás, felmérés, munkaerőpiac, tanulmány, jelentés, átalakulás, automatizáció, fejvadász, globalizáció, manpower,