Nagy változások lesznek a közmunkában

Pénzcentrum/Portfolio2017. január 12. 17:30

Az idei év első kormányinfóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között arról is beszélt, hogy februárban döntenek a közmunkával kapcsolatos kérdésekről, és nincs napirenden, hogy egyszámjegyűre csökkentsék a személyi jövedelemadó mértékét.

Az idei év első kormányinfóján Lázár János azt mondta, a kabinet tárgyalt a közfoglalkoztatással kapcsolatos 2017-es célokról is, erre február elején vissza fognak térni. Ma mintegy 220 ezren vannak a rendszerben, a piaci becslések szerint ebből 50 ezer ember térhetne vissza a versenyszférába. Ennek érdekében ösztönzőket fog az idén bevezetni a kormány, melyekről február elején születhet döntés - teszi hozzá Lázár. Egyúttal azt is elárulja, hogy a következő kormányülés február 1-jén lehet.

A múlt hónapban a sajtóban már kiszivárgott egy tervezet a változásokról, eszerint

  • három év alatt legfeljebb 12 hónapig lehetne valaki a közfoglalkoztatásban
  • a szakképzettek csak akkor léphessenek be a programba, ha az állami foglalkoztatási szolgálat három hónapon belül nem tud a képzettségüknek megfelelő munkahelyet biztosítani nekik, vagy három munkaadó visszautasítja őket
  • szeretnék kivezetni a 25 év alatti fiatalokat is a közfoglalkoztatásból

Nincs napirenden a 9 százalékos szja jövőre

Nem tudok olyan tervről, hogy 2018-ra egyszámjegyűre csökkenne a személyi jövedelemadó kulcsa - jelezte Lázár egy kérdésre. Hozzátette: "nem tudok olyan kormányzati szándékról, megbeszélésről és döntésről, miszerint 2018-ban" már jön az egyszámjegyű szja-rendszer. Hozzátette: még nagyon az év elején járunk, nem tudjuk, hogy pontosan hogyan alakul az idei év költségvetési szempontból.

Címkék:
otthon, karrier, szja, közmunka, 4-es metró, kormányinfo, lázár jános,