Ők azok, akik pórul járnak a minimálbér-emeléssel

Pénzcentrum/Index.hu2016. december 3. 11:04

Jövőre jelentősen megemelik hazánkban a minimálbért. De vajon kik járnak jól és ki jár rosszul az béremeléssel?


Jövőre 127 500 forintra emelkedik a minimálbér hazánkban. A várakozások szerint a minimálbér-emelés miatt, drágább lesz minimálbéreseket foglalkoztatni és a rájuk építő vállalatok, akkor sok embert elbocsátanak, illetve kevésbé vesznek fel újakat. Jól járnak viszont, akiknek megmarad az állásuk - írja az Index.

A tapasztalatok alapján a magyarországi cégekre a leginkább az jellemző, hogy inkább megemelik az áraikat, és viszonylag kevés embert rúgnak ki emiatt. Tehát inkább jól járnak az alacsony keresetű dolgozók, az ő pluszpénzüket pedig várhatóan a gazdagabbak és a legszegényebbek fizetik majd ki.

Ez utóbbiak, a munkanélküliek, nyugdíjasok például az alapvető élelmiszerek drágulása következtében, gazdagabbak más termékek és szolgáltatások árnövekedése miatt. És érinti a minimálbér emelése bizonyos állami szociális juttatások szintjét is, ezek ugyanis nagyrészt mind a minimálbérhez vannak kötve, és Lázár János legutóbb azt mondta, nem merült fel, hogy ezen változtassanak.

Nem járnak jól az ekhósan adózók

Negatívan érinti viszont a minimálbér-emelés az ekhósokat. Az ekho egy sima adókedvezmény néhány önkényesen kiválasztott szakmának, mint a focistáknak, más sportolóknak, előadóművészeknek, artistáknak vagy mondjuk zenészeknek. Nekik 60 millió forintig jár ez a kedvezmény, viszont a bérükből a minimálbérig úgy adóznak, mint mindenki más.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hasonlóképp, ha nem változik az evás vállalkozók illetve az egyéni vállalkozók jövedelme, akkor a minimálbér (vagy tevékenységtől függően a garantált bérminimum) emelése nekik is azt jelenti, hogy kevesebbet visznek haza, azaz többet kell adózniuk. Itt sokféle eset lehetséges, de nekik is függ az adózásuk a minimálbér összegétől, és most nagyobb lesz hagyományos adózás alá eső rész.

A katánál viszont már nincs ilyen megkötés, aki meg tudja tenni, és oda is figyel ilyesmire, annak jó eséllyel érdemes lehet átmennie ebbe a kategóriába. Ráadásul a kata bevételi értékhatárát szintén most ősszel megduplázták 6 millióról 12 millióra, egyébként sem lenne meglepő, ha számos jól kereső eddigi alkalmazott válna szép lassan minimálisan adózó katás vállalkozóvá.

Címlapkép forrása: Getty Images Hungary

Címkék:
adozas, karrier, minimálbér-emelés,