Még tart a vita, de gond nélkül belefér a költségvetésbe a járulékcsökkentés

Pénzcentrum2016. november 16. 09:00

Nem okozna jelentős terhet az államkasszának a tervezett 4 százalékpontos járulékcsökkentés mellett a 15 százalékos minimálbér- és 25 százalékos szakmunkásbér-emelés a jövő évben - írja a Magyar Idők.

A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint jövőre 330, 2018-ban pedig 500 milliárd forintos kiesést jelenthet, hogy a következő két évben a jelenlegi 27-ről 21 százalékra csökken a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adókulcs (szocho). A béremelésekből viszont 180, majd 270 milliárd forint többlet folyna be, ami kompenzálja a bevételkiesést, tehát a cégek járulékcsökkentési forrása lenne a bérfejlesztés.

A közszférában a béremelésekre 50, majd 70 milliárd forintot kell fordítania a kormánynak, a gyed- és táppénzkiadások pedig 40, illetve 50 milliárd forint kiesést okozhatnak. A kormányzati anyag a várható fogyasztási és áfabevételekkel is számol: 50 és 70 milliárd forinttal. A közfoglalkoztatottakon az elkövetkező két évben további 55-55 milliárdos megtakarítás várható a munkaerő-kereslet élénkülés miatt az elsődleges munkaerőpiacon. Így a jövő évi költségvetésnek a béremelési és járulékcsökkentési program 15 milliárdos mínuszt jelentene, 2018-ban viszont már nem számol az állam veszteséggel. Ezt követően a 2018-as gazdasági mutatókat figyelembe véve folytatódna a járulékcsökkentés, évi 2-2 százalékponttal.

Címkék:
vállalkozás, karrier, minimálbér, minimálbér-emelés, adó, járulék, költségvetés, bérminimum, járulékcsökkentés,