Vadásszák a szakembert: az ország gazdaságát padlóra küldheti a munkaerőhiány

Pénzcentrum2016. október 22. 14:30

A globális szakemberhiány immár ötödik éve folyamatosan nő. A különböző iparágak számára egyaránt nehézséget okoz a megfelelő ember megtalálása és megtartása, ami kihat a gazdasági növekedésre és hatékonyságra. A Hays felmérése szerint, az utóbbi években 14 százalékkal növekedett a szaktudáshiány Európa szerte, ezzel nehéz helyzetbe hozva a vállalatokat. A bérek fölötti nyomás a képzett szakemberek körében is nőtt, hiszen a munkáltatók kénytelenek növelni a béreket annak érdekében, hogy a megfelelő munkaerőt maguknál tartsák.

"Az idei tanulmány rávilágít arra, hogy a kormánynak nagy szerepe van a munkaerőpiac gördülékeny működésében. Több pozitív példát is láttunk arra, hogyan élesztette újjá a munkaerőpiacot az adott piacra jellemző probléma felismerése és annak megfelelő kezelése.

Ha egy iparág nincs birtokában a megfelelő szakembereknek, nem működhet hatékonyan. Annak érdekében, hogy a globális gazdasági kilátások továbbra is jó irányba haladjanak, nem hagyhatjuk hogy ez történjen"

 - véli Alistair Cox, a Hays vezérigazgatója.

Magyarország gazdasági fejlődése a 2016-os év első negyedévében lassuló tendenciát mutatott, ami az elmúlt három év legkisebb növekedését eredményezte. Az előzetes adatok szerint, az építő- és ipari szektorban tapasztalható visszaesés okozhatta a gyenge GDP számot. Bár a kiadások általánosan nem változtak, az EU-s támogatások mértéke csökkent, ezáltal kevesebb volt az állami beruházás. Az első negyedév gazdasági visszaesése azonban csak átmeneti, hiszen a jövőben a GDP további növekedése várható. Egy másik jó hír, hogy a Fitch besorolás alapján Magyarország befektetési minősítése emelkedett. A felminősítés mögött a magyar fizetési mérleg, az alacsonyabb külső sebezhetőség, az államadósság csökkenése és a stabilabb bankszektor áll - mondja Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezető igazgatója.

Címkék:
karrier, európa, munka, munkavállaló, munkaerő, szakember, szakemberhiány, munkaadó, munkaerőhiány,