Egymás elől happolják el a cégek a szakképzett buszsofőröket

Pénzcentrum2016. október 19. 13:27

Tarthatatlan a sofőrhiány, alacsonyak a bérek, a közlekedési cégek egymástól happolják el a szakképzett járművezetőket, akik végül jobb fizetésért külföldön kötnek ki - írja közleményében a a Volán-társaságoknál működő Közúti Közlekedési Szakszervezet.

A szervezet üdvözli és örül a hírnek, amelyet Tasó László államtitkár tegnap, egy debreceni konferencián bejelentett: rendezik a közlekedésben dolgozók helyzetét, emelik a béreket. Az viszont nem derült ki, hogy az intézkedés minden alágazatot érint-e vagy csak a vasutat, amelyről az államtitkár a bejelentéskor említést is tett.

A közösségi közlekedésben dolgozók - például a Volán-társaságoknál - ezért joggal aggódnak, hogy csupán az államtitkár feledékenysége miatt maradtak-e ki a felsorolásból vagy a hírhedten kevés szakemberrel, alacsony bérért szolgáltató közösségi közlekedésiek nem tatoznak a kedvezményezettek körébe - írja közleményében a KKSZ.

A szakszervezet elnöke, Baranyai Zoltán azért is tartja magukra nézve aggályosnak a bejelentést, mert a sajtóhírek szerint az államtitkár kizárólag Magyar Közút Zrt.-ről beszélt - a vasutat konkrétan megemlítette -, s a konferencián, ahol mindez elhangzott egyetlen előadó sem volt, aki a Közlekedési Központhoz köthető. Vagyis, említést sem tett a Volán-társaságok munkavállalóit, a buszvezetői hiányról és az alágazatban uralkodó alacsony bérek rendezéséről. Pedig,

  • a Közlekedési Központoknál a járművezetők és a karbantartók körében is egyre tragikusabb a létszámhiány
  • nem a vasút társaság munkavállalóinak a legalacsonyabb az átlagkeresetük!
Címkék:
karrier, volán, létszámhiány, munkaerőhiány, volán társaságok,