195 milliárd maradt tavaly a magyar családoknál

MTI2016. október 7. 09:02

A családi kedvezménynek köszönhetően 2015-ben összességében 195 milliárd forint maradt a családoknál. Tavaly mintegy 22 ezer első házas vette igénybe a havi 5 ezer forintos állami "nászajándékot", és több mint 687 ezren éltek a hagyományos adócsökkentő kedvezményekkel - mondta Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes-államtitkára.

A gyermekvállalás elismert költségeként 195 milliárd forint maradt a családoknál 2015-ben. Gyerekeikre tekintettel 2015-ben csaknem 1,1 millióan csökkentették adóalapjukat. Mintegy 542 ezren egy, 357 ezren kettő, 169 ezren három, míg 28 ezren háromnál több gyermeket jelöltek meg bevallásukban - elemezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által feldolgozott személyijövedelemadó-bevallások adatait a helyettes államtitkár.

A családi kedvezmény 2011-óta önmagában 935 milliárd forintot hagyott a családoknál - összegezte az elmúlt öt év szja-bevallásainak kedvezményekre vonatkozó sorait Tamásné Czinege Csilla.

Az szja-bevallások adatai szerint 2015-ben mintegy 22 ezer ifjú házas vette igénybe a havi 5 ezer forintos állami "nászajándékot", az adókedvezménnyel összességében 500 millió forintot spóroltak.

A hagyományos kedvezményeket több mint 687 ezren vették igénybe, amellyel együttesen 32,5 milliárd forinttal csökkentették az összevont adóalapot terhelő adójukat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A hagyományos kedvezmények közül a legismertebb az úgynevezett személyi kedvezmény - emelte ki a helyettes államtitkár. A havi 5.250 forint összegű adókedvezményt tavaly több mint 167 ezren vették igénybe. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakba, a nyugdíj-előtakarékossági számlákra és a nyugdíjbiztosítási szerződésekre történő befizetések alapján - a magánszemélyenkénti 280.000 forintos összeghatár figyelembevételével - az összevont adóalap utáni adó terhére összesen 18,1 milliárd forint összegben 518 200 adózó rendelkezett.

Címkék:
karrier, adókedvezmény, házasság, családi adókedvezmény,