Vadásszák a gyári munkásokat: sokan kölcsönzéssel enyhítik a hatalmas hiányt

Világgazdaság2016. szeptember 22. 09:01

Egyre nehezebb és költségesebb a megfelelő új munkaerő felkutatása, így a munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó cégek öröme sem felhőtlen. Tavaly csaknem 20 százalékkal nőtt a kölcsönzött munkavállalók száma - írja a Világgazdaság.

Egyre gyakrabban fordulnak a cégek a dolgozók kölcsönzésével foglalkozó vállalkozásokhoz. Tavaly közel 125 ezer embernek volt közvetlen kapcsolata munkaerő-kölcsönzőkkel, ami 19,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél "A trend nem meglepő, hiszen országos szinten már százezres nagyságrendű a betöltetlen álláshelyek száma - hangsúlyozta Fehér Tamás, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója. - Egyre szélesebb területen zajlik a kölcsönzött munkaerő foglalkoztatása, mivel számos cég a betöltetlen álláshelyeinek egy részére is kölcsönzött munkatársakat állít be" - tette hozzá.

A hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy a kölcsönzés továbbra is jellemzően a fizikai munkakörökben fordul elő. "A kölcsönzöttek 88,4 százaléka végez fizikai, elsősorban betanított vagy szakmunkát, többségében a feldolgozóiparban" - erősítette meg Fehér Tamás. "A szellemi foglalkoztatottak főként a bankoknál, biztosítóknál helyezkednek el asszisztensi, titkárnői pozíciókban, illetve a nemzetközi szolgáltató központokban (SSC) az ott jellemző munkakörökben" - tette hozzá Fekécs László, az Adecco kiemelt ügyfelekért felelős vezetője. Az sem egyedi eset, hogy egy cég a kulcsmunkatársait, vezetőit is kölcsönzéses formában foglalkoztatja. Jelenleg is van olyan ügyvezető igazgató, akit az Adecco kölcsönöz az adott cégnek.

Címkék:
karrier, munkaerő-kölcsönzés, munkaerő, fizikai munka, munkaerőhiány, munkás, munkaerőkölcsönzés,