Hétköznapi korrupció: ennyit kell fizetni a sikeres forgalmi vizsgáért

Pénzcentrum2016. szeptember 14. 15:03

Szinte mindenki hallott már történeteket arról, hogy a forgalmi vizsgán sokkal könnyebb átmenni, ha a vizsgabiztost megkenik. Ez ugyan a hétköznapi korrupció egyik forrása, azonban mégis sokan élnek vele, annak ellenére, hogy egész egyszerűen nem alkalmasak a közúti vezetésre. Megnéztük, mennyit kell a megfelelő zsebbe csúsztatni egy biztosan sikeres vizsgához.

A felnőttkor küszöbén sokan veselkednek neki a jogosítvány megszerzésének, ami önmagában is jelentős kiadás, a költségek a 100 ezer forintot is könnyedén meghaladhatják. Sokan viszont már 18 évesen azzal szembesülnek, hogy a korrupció nélkül nem lehet előrelépni, mivel kenőpénz nélkül nem mehetnek át a forgalmi vizsgán. Persze valószínű, hogy a vizsgabiztosok és oktatók többsége becsületes, azonban a kenőpénzt elfogadó kisebbség bizony könnyen befeketítheti a szakmát.

Mennyit ér egy sikeres vizsga?

A kenőpénzt nem minden esetben a vizsgázó ajánlja fel, hanem sokszor az oktató kéri előre a tanonctól a Fizettem.hu beszámolói szerint, ahol a hétköznapi korrupcióval kapcsolatos tapasztalatokat gyűjtik össze. Jó tapasztalatokból is sok akad, de a többség mégis arról számolt be, hogy kenőpénzre volt szükség a sikeres vizsgához, az oldalon több mint negyven ilyen esetet gyűjtöttek össze:

Az oktató mondta, hogy ha nem fizetsz, hiába vezetsz akár tökéletesen.
Kész tényként közölte velem az oktatóm, hogy "tenni fogunk" azért, hogy átmenjek, és hogy ez elkerülhetetlen.
Mondta (az oktató), hogy ha nem hozom, akkor bárhogy vezetek biztos bukás

 - olvasható a beszámolókban.

A legtöbben 20 és 30 ezer forint közötti összegről számoltak be, ennyiért engedték át őket a vizsgán.

 Persze a beszámolók között volt, aki csak sokadik alkalommal ment át csúszópénzzel, de olyan is akadt, aki már az első alkalom után is fizetett. A legtöbb esetben a pénzt az oktatónak kell adni, aki ezt (vagy ennek egy részét) továbbadja a vizsgabiztosnak.

Megéri fizetni?

Elsőre jelentősnek tűnhet az összeg, hiszen több tízezer forintról van szó, azonban ha számításba vesszük a vizsga díját és a kötelező plusz vezetési órákat, akkor rájöhetünk: aki fizetett, annak anyagilag megérte a csúszópénzt odaadni. Ennél viszont több forog kockán egy forgalmi vizsgánál.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a vizsgabiztos ugyanis azért nem enged át valakit a vizsgán, mert nem tud biztonságosan vezetni a forgalomban (és a kenőpénz hatására átengedi a vizsgázót), akkor olyanok kerülhetnek a volán mögé, akik rendre balesetveszélyesen vezetnek.

Ez azt jelenti, hogy a csúszópénzzel a vizsgázó és a többi forgalomban résztvevő (gyalogos autós, biciklista stb.) életét közvetlen veszélybe sodorják ezzel.

A problémát csak súlyosbítja, hogy a beszámolók között többen megjegyezték, hogy a vezetési biztonságuk nem volt elégséges a sikeres forgalmi vizsgához, az alábbi kommenteket találhatjuk a vizsgázók részéről:

Nem hiszem, hogy átmentem volna.
Nem vagyok rá büszke, szégyellem, de nem mertem másképp tenni. Több pénzt már nem tudtam további órák megvásárlására fordítani.

A vizsgára vittem a pénzt. Ahhoz képest, hogy egyből a legelején majdnem elcsapott minket egy kamion, a papíron 45 perces vizsgának 10 perc után vége lett. Sikeresen átmentem!

Címkék:
karrier, korrupció, csúszópénz, kenőpénz,