Százmilliárdokból javítják az utakat, ha lesz, aki megcsinálja

Pénzcentrum2016. szeptember 13. 10:32

Jövőre 1350 kilométernyi út fog megépülni az országban 150 milliárd forintból. A munkerőhiány viszont az útépítést is elérte - írja a Magyar Idők.

Csaknem 400 milliárd forint forrás áll a Magyar Közút Nonprofit Zrt. rendelkezésére az országos közúthálózat üzemeltetési és karbantartási feladatainak ellátására az évtized végéig - mondta Nemes-Nagy Tibor. A Magyar Közút vezérigazgatója elmondta: felújítási munkákat a Komplex útfelújítási program keretében 2016-ban hazai forrásból mintegy 69 milliárd forint értékben végeztetnek hazánk közútjain. Az idei felújítási programban szereplő 172 beruházásból 71 már befejeződött, 9 esetében folyamatban van az átadás, 101 helyszínen pedig jelenleg is folynak a kivitelezési munkák.

Az országos munkaerőhiánnyal kapcsolatban a Magyar Közútnak is van tapasztalata. 

A cégnél hatezer alkalmazott mellett háromezer közfoglalkoztatott dolgozik. A társaságnál több mint száz állományi állás betöltetlen, de a közfoglalkoztatott létszám feltöltése sem könnyű, főleg ha a nyári szezonális munkák felpörögnek.

A közútkezelő igyekszik előremenekülni a munkaerőhiány megoldása érdekében - fogalmazott a vezérigazgató, majd ismertette, hogy a fejlesztési tárcával karöltve szerződést kötöttek a műszaki egyetemmel a következő közutas mérnökgeneráció képzése érdekében.

Ennek eredményeképpen már szerződéskötés előtt állnak csaknem tíz hallgatóval, akik vállalják, hogy a diploma megszerzése után öt éven át a Magyar Közút állományában dolgoznak. A kékgallérosok utánpótlására is gondolnak, jövőre útügyi szakmunkásképzés indul.

Emellett életpályaprogramot kínálnak a közutasoknak, hogy lássák, milyen jövő vár rájuk a cégnél. A vezérigazgató elmondta: új kezdeményezésként kiválasztottak száz kulcsembert a dolgozók közül, aki jelentős hatást gyakorolnak környezetükre és kollégáikra: ők pénzjutalmat kaptak, és megbecsülés övezi őket.

Címkék:
karrier, utazás, beruházás, útépítés, útfelújítás, szakmunkásképzés,