A te gyereked jövőjének is lőttek? Van itt munka, csak nem neki

Pénzcentrum2016. szeptember 13. 11:30

Brutális mennyiségű fiatal tengődik munka nélkül világszerte, miközben a cégek alig találnak megfelelő munkaerőt. Mutatjuk, hogy egy szállodaipari mágnás szerint elég pénzt költünk-e a fiatalok munkaerőpiaci integrációjára, valamint lerántjuk a leplet arról is, hogy mindenki munkára alkalmasan hagyja-e el a középiskolát.

24 intézmény 46 szakiránya közül választhattak idén azok a hallgatók Magyarországon, akik főiskolai vagy egyetemi tanulmányaikkal párhuzamosan, a szakmai alapismereteket vállalatoknál is el akarták sajátítani, ugyanis ennyi duális képzés indult idén hazánkban. A legnagyobb hírverést talán a Siemens és a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) közös képzése kapta, de a Pénzcentrum is írt általánosságban a témáról nem olyan rég.

KATTINTS! Már az egyetem alatt is szerezhetsz munkát: így csináld

Ha hírek jönnek a Hilton hotelbirodalom környékéről, akkor leginkább az extravagáns örökösnő, Paris Hilton tivornyáiról lehet hallani. Most viszont a következőket olvashatjuk a szállodacsoport háza tájáról:

  • 290 millió fiatal van világszerte, akik sehogy nem kapcsolódnak be a munkaerőpiaci folyamatokba,
  • ennek néha az az oka, hogy egyes közösségekben a lányok rosszabb oktatást, majd munkalehetőségeket kapnak, mint a fiúk,
  • más helyeken a gazdaság van romokban,
  • megint máshol meg a menekültválság tetézi a bajt,
  • de a lényeg, hogy a világgazdaság jövője forog kockán.

Ezek a mondatok persze nem a bulikirálynőtől hangzottak el egy átmulatott éjszaka tanulságaként, hanem Christopher J. Nassetta, a Hilton csoport elnök-vezérigazgatója írta őket a Huffington Postba.

Nassetta alapvetően két krízist említ, amik kiolthatnák egymást, de mégsem teszik. Egyfelől iszonyú sok fiatalnak nincs munkája világszerte. A fent említett közel 300 millió fő szemléltetésképpen közel megegyezik az USA teljes lakosságával.

A munkanélküliség okozta krízis mellett viszont említ egy másik tarthatatlan helyzetet, miszeint egy tanulmány azt mutatja:

a cégek 43 százaléka nem tud megfelelő mennyiségben felvenni képzett munkaerőt kezdő pozíciókba.

Ha tartósan fennmarad a fenti két helyzet, tehát, hogy egyszerre tengődhet több százmillió munkaképes fiatal állás nélkül, és ezzel párhuzamosan szenved a vállalati szektor iszonyú munkaerőhiánytól, az azt mutatja, hogy nem kezeljük helyiértékén a problémát.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ideális esetben ugyanis a fiatalok képzésének egyik mozgatórúgója kéne, hogy legyen az, hogy mivel tudnak később pénzt keresni. Ebben bizony nem teljesít tulságosan jól a jelenlegi rendszer. A vezérigazgató által idézett kutatások azt mutatják, hogy a fiatalok ötöde még azokban a fejlett államokban sem szerzi meg a munkavállaláshoz szükséges képességeket, ahol szinte mindenki továbbtanul az általános iskola befejezését követően.

A hazai járműipar egyébként hasonló gondokkal küzd. Hiába épülnek egymás után a gyárak, alig tudnak rendes munkaerőt találni.

KATTINTS! Megszólalt a Mercedes: több ezer melóst keresnek, de van egy kis csavar

A problémára persze már keresik a megoldást. Az International Youth Foundation (IYF) szerint különböző ügynökségek, donorok, cégek és alapítványok 2014-ben 1,8 milliárd dollárt, tehát akkori árfolyamon számolva hozzávetőlegesen 414 milliárd forintot fordítottak a fiatalok munkaerőpiaci helyzetét javító programokra a fejlett világban. Ez elég sok pénz, azonban ha összehasonlítjuk azzal, hogy vízellátásra és közegészségügyre, valamint mezőgazdaságra is ennek az összegnek a több mint hétszeresét költötték el ugyanezen országokban ezek a szereplők, akkor ezen összeg rögtön más megvilágításba kerül.

Loading...

Persze minden szentnek maga felé húz a keze, így a Hilton-csoport vezérigazgatója is elmondja: 

  • 2026-ig a vendéglátóipar 86 millió új munkaheylet fog teremteni, és saját vállalata
  • 1 millió fiatalt fog elérni - akármit is jelentsen ez pontosan.
Loading...

Címkék:
karrier, fiatal, munkaerőpiac, statisztika, jövő, munkaerőhiány,