Életveszély a magyar munkahelyeken: fertőzések tizedelik a dolgozókat

Pénzcentrum2016. augusztus 24. 15:00

Az alkalmazottak túlnyomó többsége veszélyesnek tartja munkahelyét, és fél attól, hogy valamilyen betegséget kap el, vagy baleset áldozata lesz. A félelem egyébként nem alaptalan, tízből négy dolgozót ér ugyanis munkavégzés közben kisebb-nagyobb baleset, ráadásul emiatt előfordul, hogy végtagjaikat is elveszítik a dolgozók. Magyarországon egyébként a stressz a munkahelyi hiányzás elsődleges oka, ami a dolgozók több mint felét sújtja.

Egy nemzetközi felmérés szerint a dolgozók 69 százaléka ítélte veszélyes helynek a munkahelyét, és egyharmaduk számolt be arról, hogy a munkahelyén kapott el valamilyen betegséget. Az összes megkérdezett 18 százaléka ételmérgezést kapott a munkahelyen található mocsok miatt.

Nemcsak a fertőzések tizedelik az alkalmazottakat, tíz dolgozóból négyen voltak már munkahelyi sérülés áldozatai, a sebesültek felének (az összes dolgozó 20 százaléka) olyan komoly problémája akadt, hogy kórházi ellátásra szorult.

Mi a helyzet Magyarországon?

A munkahelyi balesetek Magyarországon is problémát okoznak, de ezek száma negyedével csökkent az elmúlt évtizedekben, 2015-ben 21 ezer, három napot meghaladó munkaképtelenséget okozó baleset történt, ez nagyjából 1500-al több balesetet jelent, mint egy évvel korábban. 

Halálos balesetből összesen 84 történt 2015-ben, ez hattal több, mint egy évvel korábban.

Ebben az évtizedben a legtöbb és a legsúlyosabb munkahelyi baleset tavaly történt.

Mik a tipikus esetek?

Az irodai dolgozóknál leggyakrabban a törött székek okoznak problémát, ráadásul az alkalmazottak hiába jelzik a hiányos, vagy rosszul felszerelt irodát a feletteseknek, azok sokszor nem tesznek semmit a balesetek elkerüléséért.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ilyen esetekben egyébként a sérülés miatt kártérítést is kérhetünk a munkáltatótól, azonban ez hazánkban nem jellemző.

A balesetek

  • Közel harmada (29 százalék) egyébként könnyebb sérülésnek bizonyulnak, mint például a törött csont, vagy zúzódások, szakadások,
  • Gyakoriak a vágott sebesülések (27 százalék),
  • A hátsérülések is jellemzőek (20 százalék) és
  • Ficamok is jelentős számban történnek (9 százalék).

A sérülések mindössze 6 százaléka végződik kifejezetten tragikusan, amely ilyenkor egy testrész vagy végtag elvesztését jelenti. Az sem mindegy, hogy ki okozza a balesetet, 21 százalék szerint saját hibájukon kívül történt, és mindössze 18 százalék ismerte el, hogy ők voltak a baleset okozói.

Nem a baleset a legnagyobb probléma

Hiába van sok baleset, a hiányzások  több mint fele azonban a negatív stresszre és annak káros következményeire vezethetők vissza, ez 440 milliárd forintos kiesést jelent a magyar gazdaságnak évente. A stressz általában nem az egyén hibája, hanem a szervezet problémája, és akkor alakul ki, ha a munkavállaló nem tud megbírkózni a munkahelyi elvárásokkal. A stessz okai jellemzően ezek:

  • Időhiány,
  • A képességnek, képzettségnek nem megfelelő elvárások,
  • Munkahelyi erőszak, zaklatás, vagy
  • A munka nem megfelelő kialakítása, szervezése, irányítása.
Loading...

Címkék:
karrier, baleset, munkahely, munka, munkahelyi baleset,