Hova lett az a kétmilliárd, amit a védőnők béremelésére szántak?

Pénzcentrum2016. augusztus 5. 08:31

A béremelésre szánt összeg töredékét kapják csak kézhez a védőnők, amíg nem kötelezi a munkáltatóikat jogszabály arra, hogy a központi költségvetésből utalt kétmilliárd forintot teljes egészében erre fordítsák - írja a Magyar Idők.

A védőnők nagyon elkeseredettek, végső esetben sztrájkra is készek - állítja az Autonóm Területi Szakszervezet elnöke. Varga Andrea hangsúlyozta: bár megkezdték egy esetleges védőnősztrájk előkészületeit, de nem a munkabeszüntetés a céljuk, hiszen ez nekik nemcsak a munkájuk, hanem a hivatásuk is. Azt szeretnék, ha a kormány meghallaná végre a hangjukat, és a bérkérdés megnyugtatóan rendeződne.

A probléma gyökere, hogy a kormány által béremelésre szánt összeg töredékét kapják csak kézhez a védőnők, amíg nem kötelezi a munkáltatóikat jogszabály arra, hogy a központi költségvetésből utalt kétmilliárd forintot teljes egészében erre fordítsák. 

Januártól visszamenőleg átlagosan 30-35 ezer forinttal több pénz jut a védőnői praxisok finanszírozására havonta, a munkáltatóknak azonban csak ennek 12 százalékát kell kötelezően a védőnők bérkiegészítésére fordítani.

Ez azt jelenti, hogy - a körzet nagyságától függően - csupán bruttó 1600-5600 forinttal emelkedik egy dolgozó fizetése.

Címkék:
bér, béremelés, költségvetés, védőnő,