Holnaptól gyökeresen megváltozik az életed: mutatjuk, mire készülj

Pénzcentrum/MTI2016. július 31. 17:05

Több változást is hoz az augusztus elseje, például hatályba lépnek az adótörvények módosításai. Összegyűjtöttük, mi lesz más, mint eddig.

Az adótörvény-módosításait júniusban fogadták el, és több változás is augusztus elsejével lép hatályba. Holnaptól kiküldetésnek minősül a hivatali és üzleti utazás. Ebbe nem tartozik bele a munkába járás és a munkáltató székhelyére, telephelyére történő bejárás.

Bevezetik a sportrendezvényt, mint új fogalmat. Ezzel egy időben az is változik, hogy csak sportszervezet vagy sportszövetség rendezhet adómentesen sportrendezvényt.

Újraélesztik augusztus 1-jétől a Karrier Híd Programot, ennek keretében szociális hozzájárulási adókedvezményt lehet igénybe venni, ha olyan személyeket alkalmaz a cég, akik alkalmazásukat közvetlenül megelőzően a közszférában dolgoztak.

Kevesebb támogatás

Továbbra is van lehetőség adómentes munkáltatói juttatásra, amelyek lakás vásárlásra, építésre, bővítésre, felújításra, és ilyen célra felvett hitelek visszafizetésére, de lényeges változásokkal, mint eddig. A lakáscafeteria új szabálya 8 négyzetméteres helyiséget már egész szobának számít, az ennél kisebb helyiségeket egyáltalán nem kell számításba venni, és eltűnik a félszoba fogalma is.

KATTINTS: Hétfőtől változik a lakáscafeteria: kevesebben élhetnek a kedvezménnyel

A másik meghatározó paraméter az együttlakók száma. A szobák száma 1-2 fő esetén nem haladhatja meg a 3 szobát, 3-4 fő esetén pedig a 4 szobát, máskülönben nem részesülhetnek az adómentes juttatásban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Milliós büntetés jöhet

Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert (ekáer) illetően is lesznek változások: holnaptól már azokra az áruszállításokra is vonatkozik a bejelentési kötelezettség, amelyeknél a jármű önmagában nem lenne útdíjköteles, de áruval együtt a tényleges tömege meghaladja a 3 és fél tonnát. További változás, hogy 

akár egymillió forintos bírságot is kiszabhat a NAV, és a megfizetésig külön határozat nélkül visszatarthatja a fuvareszközt, ha a fuvarozó az adóhatóság által felhelyezett hatósági zárat megsérti. 

Ugyanis a zárat sértetlen állapotban kell mindaddig megőrizni, amíg az adóhatóság el nem távolítja azt. 

De ha a bejelentett termék mennyisége nem egyezik a ténylegesen fuvarozottéval, akkor is ki lehet szabni mulasztási bírságot. A bírság mértéke a bejelentett, de ténylegesen nem fuvarozott áru értékének 40 százalékáig terjedhet.

Címkék:
szja, cafetéria, adó, változás, törvény, útdíj, szállítás, módosítások, adótörvény, sportrendezvény, ekáer,