Durva összeget játszott el az RTL sztárja

Pénzcentrum2016. július 16. 17:08

Hiába kezdte jól az Európa bajnokságot sportfogadás szempontjából Aurélió, a torna végére hatalmas bukó lett a szerencsejátékból. Eleinte úgy gondolta, hogy ebből tartja el magát, azonban a tapasztalatok alapján nem ez fog biztos keresetet adni az RTL sztárjának. A Pénzcentrum utánajárt, mennyire veszélyes a szerencsejáték.

Az Eb elején jól ment a sportfogadás Auréliónak, azonban a torna második felére elfogyott a szerencséje. Az olaszok kiesésekor 27 ezret vesztett, a döntőn pedig 80 ezret bukott.

Csak azon buktam 60 ezer forintot, mert az egyik meccsen a bíró elnézett egy szögletet

- vallott a buktájáról VV Aurélió a Blikknak.

Az RTL sztárjának korai szerencséjéről a Pénzcentrumon is írtunk, akkor úgy nyilatkozott, hogy annyira jól megy neki a sportfogadás, hogy ebből szeretné eltartani a barátnőjét is. Ennek ellenére, ha csak a fenti tételeket számoljuk össze, akkor többet veszített, mint a magyarok havi átlagkereset, egészen pontosan 167 ezer forintot bukott.

Veszélyes a szerencsejáték?

A magas nyerés, illetve a foci-láz könnyen magával ragadja a szerencsejátékosokat. Ez nemcsak a sportfogadásra, hanem a lottóra is igaz. Erre a veszélyre egyébként a pszichológusok is felhívják a figyelmet.

A szakmai körökben ugyanis sebezhető játékosoknak nevezik azokat, akik "biológiai, pszichológiai vagy emocionális fogékonysággal rendelkeznek" arra, hogy túlzásba vigyék a játékot, vagy azokat a játékosokat, akiknek számára egyéni körülményeik jelenthetnek magasabb kockázatot a szerencsejáték-függőség kialakulásának szempontjából.

Egy szoftverrel egyébként tíz tulajdonságot vizsgálnak, amelyek a nemzetközi kutatásokkal alátámasztottan, leginkább veszélyeztetik a játékosokat:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • 1. Eseménygyakoriság: Az az átlagos időtartam, amíg a játékos megvásárolja a játékot, megtudja annak eredményét és megvásárolja az újabb játékot. (Például egy heti lottójátéknál a vásárlástól számítva néhány napot kell várnia a játékosnak ahhoz, hogy megtudja a játék eredményét, míg egy pénznyerő automata játék esetében másodpercek alatt megtudható az eredmény, és a játékos már játszhatja is az újabb játékot.)
  • 2. Több játék/többszörös tét lehetősége: Annak a lehetősége, hogy ugyanabban az időben több játékkal vagy többszörös téttel játsszon a játékos.
  • 3. Változó vagy rögzített tétösszeg mértéke: Azt jelöli, hogy a játékos számára előre meghatározott-e a tét mértéke. (Míg például egy lottó játéknak rögzített az ára, sportfogadás esetén a játékos választhat, mennyit tesz meg.)
  • 4. Nyeremény-visszafizetési arány: Azt az átlagos százalékértéket mutatja meg, amelyet a játék árbevételéből a játékosok visszakapnak akkor, ha nyernek.
  • 5. Főnyeremény mértéke: Az a legnagyobb nyeremény, amelyet a játékos megnyerhet a játékkal.
  • 6. Nyerés közeli élmények: Olyan helyzetek, amelyekben a játékosnak az az érzése, hogy majdnem nyert a játékkal.
  • 7. A játék folytonossága: Megmutatja, hogy a játék folyamatosan játszható-e vagy szünetekkel megszakított. (Például pénznyerő automaták esetén a játék megszakítás nélkül, folyamatosan, egyik a másik után játszható.)
  • 8. Elérhetőség: A játék elérésének a könnyedségét vizsgálja. (Az interneten játszható játékokat könnyebb elérni, mint azokat, amelyek csak üzletben kaphatók. Sorsjegy esetén például el kell menni a legközelebbi értékesítőhelyre, csak ott lehet megvenni.)
  • 9. Fizetőeszköz könnyedsége: A fizetőeszközök típusait vizsgálja, amelyekkel megvásárolható a játék, és ezen fizetőeszközökkel való fizetés könnyedségét. (Hitelkártyával történő fizetés esetén a pénz pszichológiai értéke csökken, mivel fizikailag nem jelenik meg.)
  • 10. Kontroll elemek illúziója: Azok a tulajdonságok, amelyek azt sejtetik a játékossal, hogy kontrollal rendelkezik a játék kimenetelére vonatkozóan (pl.: nyomógomb, megállító berendezés).


A vizsgálat során a játékok minden fenti ismérv szerint kapnak egy pontszámot (egy skála alapján objektíven lehet osztályozni), a kapott pontszámok összege szerint pedig három kategóriába lehet őket sorolni: 20 pont alatt alacsony kockázatúak, ezek zöld jelzést kapnak, 20 és 30 pont között közepes kockázatúak, ők a sárgák és 30 pont felett magas kockázatúak, vagyis pirosak. E szerint a Szerencsejáték Zrt. által forgalmazott játékok az alábbi minősítést kapták:


Érdemes megjegyezni, hogy a sorsjegyek azért nem szerepelnek a grafikonon, mert ezeket egyenként vizsgálják, de 21 és 23 közötti értéket képviselnek. A Tippmixpro esetében szintén több verziót lehet nézni. Ha például az élő fogadást vizsgáljuk (ami a legkockázatosabb), akkor a szoftver 27,5-es összértéket ad, ez még mindig egy közepesen kockázatos minősítés.

Loading...

Címkék:
karrier, szerencsejáték, sportfogadás, foci eb, szerencsejáték függőség,