Két év alatt megtízszereződött a gyed extrások száma

Pénzcentrum2016. július 11. 09:01

A gyed extra bevezetésének évében, 2014-ben még alig több, mint kétezer édesanya élt a lehetőséggel, idén márciusra viszont megtízszereződött a számuk, és elérte a 23 ezer főt - írja a Magyar idők.

Sokkal többen lennének jogosultak érvényesíteni a kisgyermekes munkavállalók után járó járulékkedvezményt, viszont sok, elsősorban kis- és középvállalkozás nem figyel oda arra, hogy az ilyen lehetőségeket kihasználja - mondta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója. Jelenleg az unió statisztikai hivatala szerint

189 ezer, 6 éves kor alatti gyermeket nevelő anyát foglalkoztatnak a magyar munkaerőpiacon, a NAV szerint azonban csak 38 ezer fő után igényelték az adókedvezményeket.

Ennek oka, hogy több kis- és középvállalkozás külső könyvelőt alkalmaz, és a cégvezető nem figyelmezteti, hogy olyan embert foglalkoztat, aki az elmúlt három - nagycsaládosok esetén öt - évben gyesen vagy gyeden volt.

Magyarország egyébként előkelő helyen áll a női foglalkoztatással kapcsolatos statisztikákban - mondta a szakértő. Elsősorban a teljes munkaidős foglalkoztatásban járunk élen, a részmunkaidős munkák terén meglehetősen le vagyunk maradva az Európai Unió többi tagállamához képest. A nőknél a teljes munkaidős foglalkoztatottság aránya alapján hatodikok vagyunk a tagállamok listáján.

Címkék:
munkahely, gyed, támogatás, munkahelyvédelem, munkavállaló, gyed extra,