Kudarcba fulladt a kormány erőlködése: csak 105 fiatalt tudtak hazacsábítani

Pénzcentrum/MTI2016. június 13. 19:34

Stabil és kiszámítható gazdasági növekedést ígérnek jövőre. A 2017 évi költségvetésről döntött a parlament, ezt követően tartott sajtótájékoztatót Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ideihez képest 2017-ben az oktatásra 271 milliárd forinttal, az egészségügyre 171 milliárddal, a társadalombiztosítási és a jóléti szférára 155 milliárddal, a kulturális tevékenységre 70 milliárddal, a sport és szabadidős ágazatra 39 milliárddal költenek többet. A rendvédelemre 117 milliárd, az igazságszolgáltatásra 26 milliárd, a külügyre 10 milliárd forinttal jut több az ideinél

Külfölddel nem tudnak versenyezni

Varga azt is bejelentette, hogy nem folytatják a "gyere haza fiatal programot".

Százmillió forintot költöttek el a projektre, de alig 105 külföldre ment magyar munkavállalót tudtak csak hazacsábítani.

Az életpályaprogramot viszont folytatják, a pedagógusoknál és rendvédelmi hivatásos állománynál elkezdett bérfelzárkóztatást kiterjesztik a szociális és egészségügyi szféra alkalmazottaira, erre az ideinél 225,7 milliárd forinttal több forrást tartalmaz a büdzsé. A költségvetés fedezetet biztosít a köznevelésben tervezett 10 százalékos béremelésre, biztosítja a felsőoktatásban, a kulturális szférában, az egészségügyben, a gyermekvédelemben és a szociális ágazatban történő bérfejlesztés forrását.

Címkék:
kormány, bér, béremelés, költségvetés, verseny, rendvédelem, gyere haza fiatal,