Ennyit bukik egy magyar család, ha leérettségizik a gyerek

Pénzcentrum2016. június 13. 05:14

A családi kasszának is fontos változás, amikor a gyerek felnő, leérettségizik és továbbtanul. Amellett, hogy többnyire erősen megterheli a továbbtanulás a szülők pénztárcáját, kedvezményektől is eleshetnek. De nem minden esetben. Összeszedtük, hogyan érinti a családi pótlékot és a családi adókedvezményt a gyerek továbbtanulása.

Korábbi írásunkban azt számolgattuk, mekkora kiadást jelent, ha továbbtanul a gyerek. Most nézzük meg az, hogyan érinti a családi pótlékot és a családi adókedvezményt a középiskola befejezése.

A családi pótlék

A családi pótlék 2016-ban egy gyermek esetén 12200 forint, kettőnél 13300, háromnál vagy többnél 16 ezer forint gyermekenként. Ez a juttatás nem csak addig jár a családnak, amíg gyermeke el nem éri a felnőttkort, hanem egészen 20 éves koráig, ha továbbra is nappali tagozatos diák marad közoktatási intézményben. Ha egyetemre, főiskolára megy, vagy nem tanul tovább akkor viszont elesik a család a pótléktól.

Loading...


A másik, amit érdemes körül járni, hogy hogyan változik a családi pótlék összege, ha két-, vagy háromgyermekes családnál a legidősebb után már nem kapnak a szülők családi pótlékot, tehát egyel kevesebb papíron az eltartottak száma. Ugye ilyenkor a két gyermekes családnál már csak 1 számít eltartottnak, a háromgyerekeseknél pedig 2. A támogatást viszont úgy alakították, hogy

ugyan nem jár a 20 év feletti után családi pótlék, de ettől ugyanúgy két, illetve három gyerekesnek számít a család.

Tehát ha már csak egy kiskorú gyermek marad a családban, utána továbbra is 13300 forintot, ha két kiskorú marad a három gyerekes családban, utánuk továbbra is gyermekenként 16000 forintot kapnak a szülők. Ezzel a kedvezménnyel viszont csak a nappali tagozaton, közoktatásban diákoskodó 20 év feletti családja élhet.

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény szintén 20 éves korig vehető igénybe, ha közoktatásban tanul a fiatal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...
A kétgyermekesek családi adókedvezménye a kormány ígérete szerint 2019-re duplájára emelkedik. A kedden elfogadott 2017 évi adócsomagban 5 ezer forintos emelést hagytak jóvá. Jelenleg havonta 10 ezer forint jár nekik gyermekenként.

Tehát összességében elmondható, hogy abban az esetben, ha a fiatal közoktatásban tanul tovább, akkor 20 éves koráig a családi pótlék és a családi adókedvezmény is ugyanúgy jár a családnak, mint eddig. Ha viszont nem közoktatási intézményben tanul tovább, akkor nem minősül tovább eltartottnak, így ő utána a család se pótlékra, se adókedvezményre nem jogosult.

Loading...

Címkék:
karrier, család, családi pótlék, családi adókedvezmény, továbbtanulás, juttatás, családi pótlék 2019,