Földhöz vágta a tartásdíj a TV2 sztárját

Pénzcentrum2016. június 6. 17:04

Szorult anyagi helyzetéről vallott Apáti Bence, a Kismenők zsűritagja. A balettművész válása óta busszal közlekedik és a fizetése nagy részét hitelekre és a tartásdíjra költi.


A Kismenők zsűritagja tegnap este a Sohwtime c. műsorban mesélte el, hogy gyakorlatilag egy bőrönddel hagyta el a feleségét. A válás óta fel kellett adnia az eddigi életszínvonalát. Azért a Kismenőknek köszönhetően most valamennyire helyrejött anyagilag, bár a tartásdíj a tévés keresetét is érinti.

Az autót, a lakást, sőt a motoromat is ott hagytam. Két gyermekünk született, ikrek, velük nagyon jó a kapcsolatom, rendszeresen találkozunk. A keresetem nagy része így is hitelekre és tartásdíjra megy

- írja a Bors.

Menny tartásdíjat fizethet Apáti Bence?

A törvény szerint a tartásdíj összegét gyermekenként általában a tartásdíjra kötelezett átlagos jövedelmének tizenöt-huszonöt százalékában kell meghatározni. Az átlagos jövedelem megállapításánál rendszerint a kereset megindítását megelőző egy évi összes jövedelmet veszik figyelembe. A bíróság által megítélt tartásdíj mértéke körülbelül havi 20 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő skálán mozog. Ha a szülők közösen meg tudnak egyezni, ennél magasabb is lehet az összeg.

Tapasztalataim szerint az önkéntesen vállalt tartásdíjak összege a gazdasági válság óta nem olyan kiugróan magas, mint korábban volt, jelenleg maximum gyermekenkénti 200 ezer forint havi tartásdíj fizetési kötelezettség vállalása fordul elő esetenként. Korábban gyermekenként 300-400 ezer forintos kötelezettségvállalással is találkoztam

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak dr. Gaál Edina ügyvéd.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lehet-e büntetni, ha nem fizet a szülő?

Az elsődleges cél nem a nem-fizető szülő megbüntetése, hanem az, hogy ki legyen fizetve az elmaradt tartásdíj, azaz a gyermek eltartása ne legyen veszélyeztetve.

Ha valaki nem rendszeresen fizet, vagy nem időben, akkor a büntetés enyhe foka a gyermektartásdíj letiltásának kérése a tartásdíjra kötelezett jövedelméből.

Ha viszont nincs jövedelme és önkéntesen sem teljesít gyermektartásdíjat, akkor büntetőjogilag is felelősségre lehet vonni a szülőt: súlyosabb esetekben két, vagy akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

Címkék:
karrier, kereset, tartásdíj,