Súlyos népbetegségben szenved Kasza Tibi: mi lesz ebből?

Pénzcentrum2016. május 29. 13:01

Munkahelyi stresszről, félelmeiről vallott Kasza Tibi. A műsorvezető néha annyira rástresszel a feladatokra, hogy aludni is alig bír. Nincs egyedül ezzel Magyarországon.

Megélhetésével kapcsolatos félelmeiről vallott a hot! magazinnak Kasza Tibi. A műsorvezető gyakran annyira túlhajszolja magát, hogy gyomorgörccsel, a saját verejtékében riad fel éjszakánként.

Felébredek arra, hogy úszom a saját verejtékemben. (...) Csóró gyerek voltam egy szegedi garzonból. (...) Nem akarok még egyszer szegény lenni!

- nyilatkozta a bulvárlapnak a polihisztor.

Súlyos a helyzet Magyarországon

Kasza Tibi félelmei korántsem példa nélküliek Magyarországon, olyannyira, hogy az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint a nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz felelős az évente kieső munkanapok 50-60 százalékáért. Minden negyedik magyar munkavállalót érinti a munkahelyi stressz, ami miatt évente mintegy 440 milliárd forinttól esik el a gazdaság.

A nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz a munkabaleseteket követően a második leggyakoribb munkával összefüggő megbetegedés, ami a kieső munkanapok 50-60 százalékáért felelős. Ráadásul a WHO nem túl pozitív előrejelzése szerint 2030-ra a túlzott munkahelyi megterhelés miatt a depresszió népbetegséggé válhat. Így már talán nem annyira meglepő, hogy az egészségügyi kockázatok mellett a gazdaságnak is komoly károkat okoz.

A stressz önmagában nem betegség, akkor jelent problémát, ha tartósan fennáll.

A munkahelyen akkor jelentkezik, ha a munkavállaló nem tud megfelelni a követelményeknek, illetve ha problémák merülnek fel a munkavégzésben, vagy a munkakörülményekben. Ez lehet akár kollégákkal való konfliktus, az elismerés, szakmai visszajelzés hiánya, a túlórázás, vagy a nem megfelelő munkahelyi környezet. A magyarok leginkább a túlzott elvárások, a gyors munkatempó, valamint a kollégákkal való nézeteltérések miatt stresszelnek a munkahelyen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A krónikus munkahelyi stressz egészségkárosító hatásai (elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri és rákos megbetegedés, depresszió) mellett gazdasági szempontból is jelentős, hiszen a hiányzásokon felül csökken a munka iránti motiváltság, és teljesítőképesség, nő a munkahelyi feszültség, illetve a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések száma.

A munkavállalókkal kapcsolatos növekvő költségek, illetve a termelés csökkenése gazdasági szempontból több kiadást jelent, mint amennyit a megelőzésre kellene fordítani, ugyanis minden munkavédelembe fektetett forint többszörösen megtérül. Emiatt a munkahelyi negatív stressz kezelése és lehetséges megelőzése a munkavállalóknak és munkáltatóknak is közös érdeke.

Címkék:
karrier, csóró,