Átírják a Munka Törvénykönyvét: a hétvégi pótlékot is elkaszálhatják

Napi.hu2016. április 25. 08:32

Bár a kabinet tavaly ősszel úgy döntött, hogy mégsem módosít a Munka törvénykönyvén, most előállt egy új javaslattal, amely a korábbi tervezetnél sokkal kevesebb könnyítést adna a munkavállalóknak, egyes dolgozóktól akár a hétvégi pótlékot is elvennék - írja a Napi.hu.

Az új javaslatban az EU-s jogharmonizációt célzó szabály-módosítások mellett megjelent egy olyan pont, amely a készenléti jellegű munkakörben dolgozók szombat-vasárnapi munkavégzésre vonatkozó bérpótlék eltörlését tartalmazza.

Az új előterjesztést vélhetően azért vágták meg ennyire, mert - a jelenlegi munkaerőhiány sújtotta helyzet miatt-, a kabinet nem akar ütközni a munkáltatói oldallal. Ám ezzel a politika "túltaktikázta" magát, hiszen a korábbi előterjesztés több munkavállaló-barát javaslatában korábban már egyetértés mutatkozott a vállalkozói és a dolgozói oldal között.

Az új javaslatot ugyanakkor SOS-jelleggel meg is tárgyalták a fórumon, s várhatóan nem is lesznek újabb viták ezzel kapcsolatban - így a parlament április végére elfogadhatja az indítványt. A munkavállalói szervezetek részéről sem váltott ki érdemi ellenállást, hogy a korábbi beadványt megcsonkították. A nyilvánosság elé csak a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) állt ki, amelyek elsősorban a hétvégi pótlék eltörlését kezdeményező "bónusz" javaslati pont ellen tiltakoztak.

Címkék:
karrier, szabadság, hétvége, bérpótlék, munka törvénykönyve, pótlék, vasutasok szakszervezete,