10 megdöbbentő tény a munkáról: ezért nem mindegy, mennyit dolgoztatnak

Pénzcentrum2016. április 24. 07:01

A mai munkaerőpiacon az állás biztonsága az egyik legfontosabb tényező és a munkaidő rugalmassága számít a legkevésbé. Pedig nagyon fontos lenne, hogy minden munkahely figyelemmel legyen a munkavállalóinak testi és lelki egészségre is.

A biztonság mindenek felett

Ma a munkaerőpiacon azok a munkavállalók vannak a legjobb helyzetben, akik az önmegvalósítók csoportjába tartoznak, vagyis fontos számukra, hogy a munka érdekes és hasznos legyen. Ebbe a csoportba azonban az alkalmazottaknak csak kevesebb, mint a harmada tartozik.

A munkavállalók jóval több, mint a fele tartja nagyon fontosnak az állásbiztonságot, de sokan vannak azok is, akik szerint a jó kereset az, ami igazán meghatározó egy munkahelyen - világít rá a TÁRI Omnibusz kutatása.

Loading...


A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a legkevésbé azt tartjuk fontosnak, hogy szabadon dönthessünk arról, hogy mikor és mennyit dolgozunk. A munkavégzés és az állás többi jellemzőjének megítélésében nincsenek nagy különbségek: fontosnak tartjuk, hogy legyenek karrier lehetőségek, hogy érdekes és hasznos munkát végezhessünk, a munka társas volta vagy mások segítése csak fontos vagy kissé fontos számunkra.

Kinek mennyire fontos a munka?

Egy nemzetközi összehasonlító kutatásban keresték a választ arra a kérdésre, hogy mennyire tölt be fontos szerepet az életünkben a munka. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik számunkra a munka és a 43-52 évesek számára a legfontosabb. Ezután azonban gyorsan veszít a fontosságából, a nyugdíjas évek kezdete körül (60 év felett)  a munka helyett már más dolgok válnak fontossá az emberek életében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kik dolgoznak a legtöbbet?

A munka és a magánélet egyensúlyának fenntartása nagyon fontos, hiszen ennek felborulása komoly negatív stressz forrást jelent, ami pedig életünk mindkét területére nagy hatással lehet. Ez probléma pedig elsősorban a gyermekes munkavállalókat érinti. A legtöbbet a párkapcsolatban lévő, és az egyedülálló gyermekes nők dolgoznak: átlagosan heti 34 órájuk telik fizetett, 32 óra fizetetlen munkavégzéssel (házimunka, eltartottakkal törődés, képzéseken való részvétel, önkéntes aktivitások, vagyis a fizetett munkán kívüli más, a társadalom számára hasznos tevékenység). A férfiak esetében az egyedülálló szülők a leginkább leterheltek: ők átlagban 42 órát töltenek munkahelyi elfoglaltsággal, és 27 órát fizetetlen munkavégzéssel - derült ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) adataiból.

A munka-magánélet egyensúlyának megszűnése nagyobb leterheltséget okoz, és az időbeosztás felborulásához, valamint viselkedésbeli változás miatti konfliktusokhoz is vezethet a családban és a munkahelyen egyaránt.

Ezek a konfliktusok alapvető kihatással vannak a családi és társas életre, valamint a munkahelyi teljesítőképességre, ezért az egyénnek és a munkáltatónak egyaránt érdeke a munka és szabadidő egyensúlyának fenntartása.

Címkék:
karrier, munkahely, biztonság, állás, magánélet,