Óriási tabu dőlt meg: erre senki sem számított a magyar férfiaktól

Pénzcentrum2016. március 21. 14:00

Nem várt eredményeket hozott egy korábbi cikkünkben feltett szavazás: a többség elképzelhetőnek tartja, hogy az édesapa maradjon otthon a kicsivel GYES-en. Ez már csak azért is meglepő, mert Magyarországon az ilyen esetek egyelőre még ritkaságszámba mennek. Pedig bizonyos helyzetekben anyagilag jobban járhatnak a családok, ha az apa marad otthon.

Meglepő eredményeket hozott egy korábbi cikkünkben feltett szavazás. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire tartják a magyarok elképzelhetőnek, hogy az édesapa maradjon otthon a kicsivel GYES-en. A válaszokból kiderült, hogy a túlnyomó többség - a nők 42 százaléka, a férfiaknak pedig 47 százaléka - elképzelhetőnek tartja, és támogatja, hogy az apa maradjon GYES-en a gyerekkel.

Loading...

Az eredmények azért is meglepőek, mert a magyar családok közül kevés apuka választja a gyermeknevelést a karrier helyett. A legutóbbi adatok szerint a magyar családok kevesebb, mint 10 százaléka él ezzel a lehetőséggel. Ennek egyrészt a társadalmi szerepek berögződése, másrészt a férfiak jellemzően magasabb fizetése az oka.

Van, ahol kötelező az apának is otthon maradni a gyerekkel

Néhány országban előfordul, hogy a gyermek után járó teljes támogatást csak abban az esetben kapja meg a család, ha bizonyos ideig az apa is otthon marad a kicsivel. Emellett a legtöbb helyen a születést követően az apáknak is jár fizetett szabadság. Az OECD adatai alapján például 2015-ben az apáknak járó fizetett szülési szabadság ideje

  • Koreában 53 hét
  • Japánban 52 hét
  • Franciaországban 28 hét
  • Belgiumban 19 hét
  • Svédországban és Norvégiában 10 hét
  • Finnországban, Németországban, Ausztriában 10 hét
  • Lengyelországban, Angliában és Dániában 2 hét
  • Magyarországon (ikrek esetén) és Chilében 1 hét
  • míg Svácban, Amerikában, Írországban és Szlovákiában egy nap sem jár az apukáknak.

Itthon az apák a kicsi születését követően egy gyermek esetén öt, ikrek esetén pedig hét munkanapot vehetnek ki, amit a születéskor, legkésőbb pedig a születést követő második hónap végéig vehetnek igénybe.

Megéri, ha az apa marad otthon?

Azok a férfiak, akik amellett döntenek, hogy munka helyett inkább az apaságra és a gyermeknevelésre koncentrálnak, megtehetik. A munkajog ugyanis mindkét szülőnek engedélyezi a fizetés nélküli szabadságot a gyermek hároméves koráig.

Legtöbbször apaként akkor éri meg GYES-re menni a gyerekkel, ha az apának nincs állása, vagy jóval kevesebbet keres, mint az édesanya.

Emellett a gyermek után járó támogatásokkal a legtöbb esetben az apa is élhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az apukák is igénybe vehetik a GYED-et abban az esetben, ha:

  • a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosítottak voltak,
  • saját háztartásban nevelik a gyereket.

A GYED mértéke a naptári napi jövedelem 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka. 2016-ban ez maximum 155 400 forintot jelent havonta.

Loading...

A szülők fizetésének mértékétől függően így érdemes lehet elgondolkodni, hogyan járnak jobban a szülők a GYED igénylésekor. 2016. január 1-jétől ugyanis a szülő a gyermekgondozási díj folyósítása mellett is korlátlan időtartamban végezhet munkát.

Azzal viszont kalkulálni kell, hogy a csecsemőgondozási díjat - ami a naptári napi jövedelem 70 százaléka - bizonyos kivételektől eltekintve csak a szülő nő veheti igénybe.

Loading...

Címkék:
karrier, munkahely, gyed, szülés, gyes, munka törvénykönyve, szülési szabadság,