Tömegek veszíthetik el a munkájukat: erre figyelmeztetnek a szakemberek

Portfolio2016. február 15. 20:01

A mesterséges intelligencia és a robotika rendkívül gyorsan fejlődik, és ez azt is jelentheti, hogy tömegek válnak munkanélkülivé, a taxisoktól kezdve a szexuális dolgozókig.

A mesterséges intelligencia és a robotika rendkívül gyorsan fejlődik, és ez azt is jelentheti, hogy tömegek válnak munkanélkülivé, a taxisoktól kezdve a szexuális dolgozókig- figyelmeztettek amerikai tudósok egy hétvégén tartott tudományos konferencián.

KATTINTS!Munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg: vajon a tiéd is veszélyben van?

Az intelligens gépek minden gazdasági szektorban fel fogják váltani az emberi munkaerőt Moshe Vardi, a Rice Egyetem számítástechnikai professzora szerint:

Olyan időket élünk, amikor a gépek képesek lesznek jobban elvégezni a legtöbb feladatot, mint az emberek. A társadalmaknak szembe kell nézniük ezzel a kérdéssel még mielőtt tényleg aktuálissá válik: ha a gépek közel minden emberi munkát képesek lesznek elvégezni, akkor az emberek mit fognak csinálni? A tipikus válasz, hogy sokkal több szabadidőnk lesz pihenni. De én nem gondolom, hogy csak lazsálással meg leszünk elégedve. Hiszem, hogy a munka szerves része az emberi jólétnek.

Az olyan tech-óriások, mint a Google, a Facebook, a Microsoft, vagy az IBM évente több milliárd dollárt fektetnek be a mesterséges intelligencia és a robotika kutatásába. Bart Selman, a Cornell Egyetem professzora elmondta, hogy a gépek "látása" és az arcfelismerés olyan részterületek, ahol különösen gyors a fejlődés:

A Facebook ma sokkal jobban felismeri az arcokat, mint bármelyikünk, az önvezető autók pedig a következő 25 évben elözönlik az utakat. Utóbbi legalább 90 százalékkal vetheti vissza a balesetek számát.
Címkék:
karrier, digitális, munkahely, munka, munkanélküliség, robotizácó,