Jó hír a dolgozóknak: nagyobb béremelés jöhet

Napi.hu2016. január 25. 09:30

Egyre inkább pánikhelyzet alakul ki a magyarországi cégek a körében a krónikus munkaerőhiány miatt, ami folyamatosan felfelé nyomhatja a béreket 2016 során, akár a 2015-ös négy százalék körüli átlagbér-emelkedés idén is megismétlődhet - írja a Napi.hu.

A magyarországi vállalatok 77 százaléka munkaerőhiányt tapasztal, ami az elmúlt évekhez képest a legmagasabb arány. A munkaerőhiány már tavaly is rányomta bélyegét a hazai bérviszonyokra, a KSH 2015. január-novemberben 4,1 százalékos átlagkereset bővülést mért az előző év azonos időszakához viszonyítva. Banki elemzők 2016-ra a tavalyihoz hasonlóan 3-4 százalékos bruttó és 5-5,5 százalékos nettó bérnövekedést jeleznek előre.

Nemcsak a "hiányszakmákban", hanem szinte a teljes hazai munkaerőpiacon tapasztalható az emberhiány, amit a kereskedelemben és a gyáriparban jellemzően kisebb emelésekkel próbáltak kompenzálni a cégek. Emellett Gyenge Zsolt, management consultant tanácsadó szerint a hazai cégek megpróbálják csökkenteni a magas és alacsony bérkategóriák közötti különbséget. Ennek érdekében idén is az átlagnál magasabb emelést kapnak a fizikai és adminisztratív munkakörökben dolgozók, és az átlagnál kisebbet a közép- és felső vezetők.

A vállalatok 86 százaléka bérfejlesztést hajtana végre 2016-ban, a tervezett emelés mértéke 2,9 százalékos - derül ki a Hay Group felméréséből. Az ágazatok közül átlagosnál magasabb béremelést a fejlődő, egyre több munkavállalót felszívó iparágakban fognak megvalósítani. Ezek között élen járnak az autóipari, az ipari termelő és az elektronikai vállalatok.

Címkék:
karrier, bér, béremelés, munkaerőhiány,