Így is kezdeményezheted az egyszerűsített bevallás elkészítését

MTI2016. január 25. 21:30

Azok is választhatják a bevallási nyilatkozatot, akiktől a munkáltató szakszervezeti tagdíjat vont le, és az egyszerűsített bevallás elkészítését is kezdeményezhetik az adóhatóságnál - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az egyéni adózók az idei évtől kérhetik, hogy helyettük a NAV készítse el az szja-bevallást, amit a bevallási nyilatkozattal lehet kezdeményezni február 1-jéig. Az MTI információi szerint több munkáltató visszautasította, hogy befogadja munkavállalói bevallási nyilatkozat választására vonatkozó igényét, arra hivatkozva, hogy tőle szakszervezeti tagdíjat vont le. A NAV szerint ez nem zárja ki ennek a bevallási formának a választását.

A NAV közölte: fő szabály szerint a magánszemély abban az esetben tehet bevallási nyilatkozatot, ha az adóévben kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól szerzett belföldön adóköteles jövedelmet.

Az szja törvény rendelkezései alapján a nem önálló tevékenységből származó bevételt az adóalap megállapítása előtt csökkenti az az összeg, amit a munkavállalói érdekképviseletet ellátó szervezet részére a munkáltató az adóévben tagdíj címén levont.

Az adóelőleg alapját tehát a munkaviszonyból származó bevétel és a munkáltató által levont szakszervezeti tagdíj különbözete képezi. A munkáltatónak a levont tagdíj összegéről adatot kell szolgáltatnia a NAV-nak a havi adó- és járulékbevallásban, és a munkavállaló részére átadott összesített igazoláson is fel kell tüntetnie az adóévben szakszervezeti tagdíjcímén levont összeget.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az adóhatóság tájékoztatása szerint nem zárja ki tehát a bevallási nyilatkozat választását, ha a kizárólag adóelőleget megállapító munkáltatótól származó jövedelemmel rendelkező magánszemélytől a munkáltató év közben szakszervezeti tagdíjat vont le, ugyanis a NAV megfelelő információval rendelkezik a munkaviszonyból származó jövedelem és az érdekképviseleti tagdíj összegéről is. Az a magánszemély, akitől a munkáltató szakszervezeti tagdíjat vont le, egyszerűsített bevallás elkészítését is kezdeményezheti.

Címkék:
karrier, adóbevallás, szja,