Jó hír az álláskeresőknek: sokan terveznek létszámbővítést

Pénzcentrum2015. december 9. 18:30

A munkaadók 14 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 5 százalékuk elbocsátással számol, míg 73 százalék nem tervez változást 2016 első három hónapjában.

Továbbra is a vendéglátóiparban keresik a legtöbb munkavállalót, és mind a nyolc magyarországi régióban pozitív a felvételi kedv. A felvételi szándék nem változott az előző negyedévhez képest, viszont 4 százalékponttal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - derül ki a ManpowerGroup Munkaerőpiaci felméréséből.

Egyre égetőbb problémát jelent Magyarországon a szakemberhiány. Bár világjelenségről van szó, Magyarországon a problémát súlyosbítja az is, hogy az alacsony bérek miatt egyre többen vállalnak külföldön munkát. A magyar munkabérek mostanra nem csak a nyugat-európai fizetésekhez képest számítanak alacsonynak, hanem régiós összehasonlításban is. Míg egy pontig az olcsó munkaerő vonzóvá tehet egy országot a befektetők számára, bizonyos szinten túl olyan munkaerőhiányt okoz, amely már a versenyképességet veszélyezteti

 - kommentálta az adatokat Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi irodájának ügyvezetője.

A felmérésben vizsgált ágazatokban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő három hónapban. A legerősebb felvételi kedvet ismét a vendéglátóiparból jelentették, de jók a kilátások a gyártás, a szállítmányozás, raktározás, a kommunikáció, valamint a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén is. Szerényebb emelkedéssel számolnak a köz-és szociális szférában, valamint a kereskedelemben, a leggyengébb mutatót pedig a közüzemi szolgáltatások munkaadói jelentették.

A következő negyedévben mind a nyolc magyarországi régió munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak, a legnagyobb mértékű bővülést az észak-magyarországi munkaadók várják, ahol a mutató 21 százalékon áll. Nyugat-Dunántúlon 18, míg Közép-Dunántúlon 12 százalékos a mutató értéke. A budapesti és a dél-dunántúli munkaadók 9 százalékos, míg a közép-magyarországi és dél-alföldi munkaadók 8 százalékos mutatót jelentettek. 2016 első negyedévében a cégeknél is bővülésre számítanak a munkaadók, legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál.

Címkék:
karrier, álláskeresés, állás, munkáltató, felvétel, manpower,