Nehezen találnak állást a közmunkások

Magyar Nemzet2015. november 13. 08:30

A közfoglalkoztatottak csupán 13,3 százaléka tud elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon a közmunkából való kilépést követő hat hónapon belül - írja a Magyar Nemzet.

A nők és a 25 év alatti fiatalok nagyobb arányban találtak munkát, mint a férfiak és az idősek, és minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál könnyebben lép ki a közfoglalkoztatásból - derül ki a Belügyminisztérium tanulmányából, amely azt vizsgálta, hogy milyen tényezők segítik, illetve melyek hátráltatják a közfoglalkoztatásból kilépők elhelyezkedését.

A legfeljebb általános iskolai végzettség egyértelműen növeli a munkanélküliség valószínűségét, és rontja az elhelyezkedés esélyeit. A közfoglalkoztatásból kilépő, maximum nyolc osztályt végzettek körében ugyanis csupán 8,9 százalék talált munkát, míg a munkaügyi rendszerben regisztráltak 51 százaléka tudott elhelyezkedni. Legnagyobb, közel 30 százalékos arányban az érettségizettek és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők dolgoztak a nyílt munkaerőpiacon a közfoglalkoztatásból való kilépés után fél évvel.

A kormány évről évre folyamatosan növeli a közfoglalkoztatásra szánt keretet. Pintér Sándor belügyminiszter októberben jelentette be, hogy jövőre 340 milliárd forintot biztosítanak erre a célra, ami 253 ezer ember foglalkoztatását teszi lehetővé az önkormányzatok számára. A jövő évben új foglalkoztatási formákat is bevezetnek: a többi között lehetőség nyílik önkormányzati utak karbantartására, utcabútorok gyártására, önkormányzati ingatlanok karbantartására, illetve romos házak lebontására is - írja a lap.

Címkék:
karrier, közmunka, foglalkoztatás, munkanélküliség, munkaerőpiac,