Ezt gondolja a legtöbb magyar saját anyagi helyzetéről

Portfolio2015. augusztus 29. 12:35

A magyarok több mint kétharmada szerint rossz a gazdaság jelenlegi állapota, és a többség a saját háztartásának anyagi helyzetét is rossznak ítéli - derül ki a közelmúltban publikált friss Eurobarométer-felmérésből.

Az Európai Bizottság szokás szerint évente kétszer készíti el Eurobarométer-felmérését, melynek legfrissebb eredményeit a közelmúltban publikálták. A májusban felvett interjúk során az Unió 28 tagállamában összesen 27 758 embert kérdeztek meg.

A felmérésből megtudhattuk, a munkaerőpiaci helyzet romlására még mindig a magyarok harmada számít a következő egy évben. Szintén a jövőbeli kilátásokat illeti az a kérdés, hogy a válság negatív hatása a munkaerőpiacon véget ért-e már, vagy még hátra van a neheze. A magyarok 55 százaléka gondolja úgy, hogy már elértük a mélypontot ebből a szempontból és csak 40 százalék vár további romlást.

Az is kiderült, hogy a magyarok 52 százaléka rossznak ítéli meg saját háztartásának anyagi helyzetét, és csak 47 százalék válaszolt úgy, hogy szerinte jó helyzetben van. Érdekesség, hogy az EU-átlag szerint a lakosság több mint kétharmada ítéli jónak a háztartásának anyagi lehetőségeit. A személyes munkaerőpiaci helyzet a magyarok 44 százaléka szerint rossz és csak 38 százalék ítéli kedvezőnek.

A nyugdíjrendszer miatt mindössze a magyarok 13 százaléka aggódik, az oktatás pedig csak 7 százalékuk szerint fontos probléma, miközben utóbbi még az EU átlagában is az emberek 11 százalékát aggasztja.

Átlagon felüli mértékben tartják fontos kihívásnak a magyarok a bűnözést, a terrorizmus viszont mindössze két százalékuk szerint fontos probléma, miközben Európában a megkérdezettek 7 százaléka vélekedett így. Ebben biztosan szerepet játszik az is, hogy Magyarországon eddig nem volt komoly terrortámadás, vagyis a magyarok nem tapasztalták meg saját bőrükön ezt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Személyes életében a magyarok 27 százaléka számára az emelkedő árak és megélhetési költségek jelentik a fő kihívást, de 24 százalék úgy gondolja, hogy háztartásának anyagi helyzete is komoly gond elé állítja. Ebből a szempontból már 19 százalék tartja gondnak a nyugdíjat, ami magasabb az európai 15 százalékos aránynál. Vagyis ha nemzetgazdasági szinten kérdeznek rá a nyugdíjrendszer problémájára, akkor a magyarok elenyésző hányada érzi azt kihívásnak, ha viszont a személyes életére is hatással van a nyugdíjrendszer problémája, akkor máris sokkal húsbavágóbb a probléma.

Címkék:
otthon, karrier, nyugdij, fizetés,