Sok szülőt érint! Már csak néhány napig lehet jelentkezni

Pénzcentrum2015. június 10. 06:01

Jövő héten hivatalosan is megkezdődik a nyári szünet, nemsokára 1,2 millió gyermek felügyeltéről kell a szülőknek gondoskodniuk. A táborok drágák, az állami ellátásba pedig nem minden tanuló tud bekerülni. Így több száz gyereknek csak az üres lakás vagy az utca marad idén nyáron is.

Június 15-én hivatalosan is véget ér a tanév és megkezdődik a 2,5 hónapos nyári vakáció. Mivel a magántáborok csupán 1-2 hétre nyújtanak megoldást - ráadásul többségük méregdrága -, így sok szülőnek okozhat fejtörést, hol helyezze el a gyereket a szünidőben.

Magyarországon közel 1,2 millió iskoláskorú gyermekről kell a nyári szünetben (is) gondoskodnia a szülőknek.

Mivel a nyári táborok ára 25-160 ezer forint között mozog, így évente mindössze csupán 50-60 ezer gyerek töltheti szervezett keretek között a szünidőt - vagy legalábbis annak egy részét. Ezen kívül a rokonok, főként a nagyszülők lehetnek a szülők segítségére, ám a gyermek felügyeletét egész nyárra többnyire rájuk sem illik bízni.

KATTINTS! Extrém és luxustáborok: ide mehet idén a gyerek

Ha se a tábor, se valamelyik rokon nem jöhet szóba, akkor jelenthet megoldást az ún. napközbeni ellátás, amelyet az önkormányzatok lennének kötelesek biztosítani a vonatkozó törvények alapján.

A gyermekvédelmi törvényben foglaltak szerint a települési önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó alapellátások keretében biztosítja a gyermekek napközbeni ellátását a nyári szünetben

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke (MSZOE).

A napközbeni ellátásra a szülőknek önkéntesen, az illetékes önkormányzatnál kell jelentkezniük. A jelentkezési határidő a tanév utolsó napja, tehát a 2014/15-ös tanévben június 15.

Természetesen a napközbeni ellátás sem ingyenes szolgáltatás, a felügyeletért 2012 óta térítési díjat kell fizetni. Bár ennek összege önkormányzatonként változik, de napi 500-1500 forintnál többnyire sehol sem kerül többe. Ehhez jön hozzá az étkezés költsége, ami naponta plusz 500-800 forintos tételt jelent a szülőknek. Fontos azonban kiemelni, hogy rászorultsági alapon akár 50 százalékos kedvezményt is igénybe lehet venni, sőt sokaknak teljesen elngedik a felügyelet és ellátás teljes díját.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nincs pénz, inkább elküldik a szülőket!

Habár ez a megoldás nem tűnik drágának, az MSZOE tapasztalatai szerint mégis csupán az érintett gyermekek tíz százalékának, vagyis megközelítőleg 100-150 ezer gyereknek az ellátását biztosítják csak a helyi önkormányzatok. Keszei Sándor elmondása szerintszámos olyan település akad az országban, ahol

hiába lenne jelentkező,  egyáltalán nem nyújtanak a gyermekek számára felügyeletet az önkormányzatok.

A probléma persze nem feltétlenül csak az önkormányzatoknak róható fel. Keszei ugyanis arra hívta fel lapunk figyelmét, hogy a kormányzat évente 3 milliárd forintot szán a gyermekek nyári felügyeletére, ez pedig korántsem elég arra, hogy az összes iskoláskorú gyereket el lehessen látni a nyári szünetben. Mint mondta,

ez lassan évtizedes probléma.

Tehát az összkép azt mutatja, hogy a 2,5 hónapos nyári szünetben mindössze 50-60 ezer gyermek vesz részt szervezett táborokban - ők is csak 1-1 hét erejéig; és 100-150 ezer jut be az önkormányzatok által biztosított napközbeni ellátásra. A többi gyereket munkába járó szüleik pedig rokonoknál helyezik el, akiknek pedig erre sincs lehetősége, azoknak marad az üres lakás vagy rosszabb esetben az utca.

Címkék:
karrier, gyerek, tábor, szülő,