7 mondat, amit soha ne mondj egy állásinterjún

Pénzcentrum2015. június 7. 13:00

Kutatások igazolják, hogy a munkakeresők fele hazudik az önéletrajzában. Ez azért is elég kellemetlen, mert később az állásinterjún jól megszívhatjuk ezekkel a kamu állításokkal. Ahogy azzal is elég nagy öngólt rúghatunk magunknak, ha olyan üres frázisokat puffogtatunk, mint "Én vagyok a legjobb erre az állásra", vagy "Munkamániás vagyok". Mutajuk, miért.

Mint bármilyen ismerkedési szituációban, úgy egy állásinterjún is iszonyú fontos az első benyomás. Határozott, magabiztos-e a fellépésed, milyen a tartásod, a kézfogásod. Hogyan beszélsz, jól megértik-e amit mondasz. De ezek mellett a feltett interjúkérdésekre adott válaszaid is nagyon fontosak. Gondolj bele, lehet, hogy te vagy a harminckilencedik, akit az adott hr-es vagy munkaadó meghallgat a héten, és az ötezredik, akit életében meghallgatott. Ezért gyorsan átlát a szitán (arról nem is beszélve, hogy halálra untatod), úgyhogy ezekkel a mondatokkal inkább ne is próbálkozz:

1. Csapatjátékos vagyok.

Helyette: legyél konkrétabb, mondd el, milyen tapasztalataid vannak ezen a téren, milyen helyzetekben álltál helyt egy csapat tagjaként. Például az előző munkahelyemen / az egyetemen én voltam a felelőse ennek a csoportfeladatnak.

2. Én vagyok a legjobb erre az állásra.

Helyette: hagyd, hogy erre ők maguk jöjjenek rá. Olyan tulajdonságaidat domborítsd ki, amelyek illusztrálják, miért lennél te a legjobb ehhez a feladathoz.

3. Nyitott vagyok mindenre.

Azért nem ajánlott egy ilyen mondatot bedobni, mert azt mutatja, mennyire kétségbeesett vagy. Ez "rontja az értékedet", azt látják majd, bármit elvállalsz, csak legyen munkád. Még a bértárgyalásokon is rosszabb ajánlatot kaphatsz, ha végül melletted döntenek.

Loading...

4. Maximalista vagyok.

Ettől úgy tűnsz majd, mintha nem mondanál igazat. Helyette: inkább áruld el, mik a gyengeségeid, és hogy hogyan tudnál fejlődni ezekben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

5. Munkamániás vagyok.

Az nagyon jó hír, hogy élvezed a munkád, de azt is el tudod dönteni, melyik feladat a legfontosabb? Mivel érdemes kezdeni, és mit kell a végére hagyni? Melyik munkafolyamat az, ami nem várhat?

6. Nagyon jó vezetői képességeim vannak.

Helyette: mondd el, milyen vezetői tapasztalataid vannak, miben kamatoztattad eddig ezt a tudásodat. Arra figyelj, hogy olyat mondj, ami illik ahhoz a pozícióhoz, amire épp pályázol.

7. Nem becsültek meg az előző munkahelyemen.

Ez nagyon úgy tűnik, mintha csak el akarnád tussolni, miért is hagytad ott a legutolsó állásodat.

Címkék:
karrier, állásinterjú, munka, munkakeresés,