Magyarok milliói nagyon ráérnek... aztán meg jön a bírság

Pénzcentrum2015. május 15. 11:09

Május 20 a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Eddig a várt 4,5 millióból csupán 1,7 milliót kapott meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), és a beérkezett bevallások jó része hibás is. Mutatjuk, mit NE csinálj!

Május 10-ig körülbelül 1,7 millió adóbevallás érkezett meg a NAV-hoz. Ez azt jelenti, hogy majdnem 3 millió adózó még rá se hederített a bevallásra, pedig a határidő vészesen közeleg: május 20-ig lehet elektronikusan, vagy postán beküldeni, vagy le lehet adni az adóhivatal ügyfélszolgálatain is.

Loading...

Az se feltétlenül nyugodhat meg, aki már beküldte a bevallását, a NAV arra hívja fel a figyelmet, hogy rengeteg hibát talál a beérkezett dokumentumokban. A leggyakoribbak:

  • hiányzik az aláírás
  • a főlapon téves a helyesbítés, önellenőrzés jelölése
  • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni)
  • visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nincs feltüntetve sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
  • hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál
  • nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét
  • nem, vagy nem megfelelően töltik ki az eltartottakra vonatkozó lapot
  • a 2014-ben megszületett gyermek esetén nem töltik ki a várandósságról szóló nyilatkozatot
  • a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel
  • üres a bevallás (a "söralátét-bevallás" nyomtatványánál tipikus hiba)

Van segítség

Pedig például az adóhivatal honlapjáról letölthető nyomtatványkitöltő programmal elég egyszerű dolgunk van, hiszen az rögtön jelez nekünk, ha hibát vétünk, emellett meg is könnyíti a dolgunkat, hiszen sok információt elég egyszer beírni, ő pedig önállóan számol nekünk. Ha tévesen üresen hagyunk egy-egy rubrikát, akkor is jelez a program.

A hibák közül pirossal jelöli a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

A kitöltőprogramot a NAV honlapjáról lehet letölteni, a bal oldali SZJA gombra kell kattintani. Ott rögtön elolvashatjuk, melyik nyomtatványt milyen feltétellel lehet választani, illetve itt olvasható el a felhasználói útmutató. A program futtatásához Java Run Time (JRE) 6-os verziójára (build 1.6) van szükség. Ha ez van a gépen, minden rendben, a nyomtatványkitöltő program futni fog. Ha régebbi verziónk van, frissítésre lesz szükség. Az adóhivatal honlapján ehhez is nyújtanak segítséget.

A mumus: a családi adókedvezmény

A családi kedvezmény kitöltésekor nagy körültekintéssel kell eljárni. Ha ugyanis valaki év közben jogosulatlanul vette igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelő összeget vette igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, sőt 12 százalékos bírsággal is számolni kell. Ha valakinek a családjában év közben változás volt - például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak vagy született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul - figyelmeztet a NAV.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hol adjuk le?

A kész bevallásokat, ha online töltöttük ki, és rendelkezünk ügyfélkapus azonosítóval, akkor elküldhetjük elektronikusan a bevallásunkat. Ha online készítettük és kinyomtattuk, vagy már eleve papíron készült, elküldhetjük postán, vagy leadhatjuk az ügyfélszolgálatokon.

A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat. Ez azt jelenti, hogy

május 13. és május 20. között hétfőtől csütörtökig 8.15-től 18.00 óráig, pénteken 8.15-től 16.00 óráig fogadják a bevallókat.

Ezek:

  • IX. kerület, Vaskapu utca 33-35,
  • XIII. kerület, Kresz Géza utca 13-15.
  • XIII. kerület, Dózsa György út 128-132,
  • XIV. kerület, Gvadányi utca 69.

A hosszas várakozás elkerülése érdekében a megszokott félfogadási időn túl kizárólag a bevallások benyújtásával kapcsolatos ügyek intézhetők (bevallás átvétel, csekk-kiadás, tájékoztatás, bankkártyás befizetés, Ügyfélkapu regisztráció).

Telefonon is lehet kérdezni, segítséget kérni, a helyi tarifával hívható 06-40/42-42-42-es számon a fenti időszakban szintén tovább fogadják az ügyfelektől érkező hívásokat. Ezen a telefonszámon hétfőtől csütörtökig 8.30-tól 18.00 óráig, pénteken 8.30-tól 16.00 óráig kérhető segítség a bevallással kapcsolatban.

Címkék:
karrier, adóbevallás, NAV, szja, adó, szja2015,