Nagy BKV-sztrájk jöhet Budapesten

Pénzcentrum2015. május 12. 18:02

Nem adott elfogadható ajánlatot a BKV, ezért sztrájkot helyezett kilátásba az egyik reprezentatív BKV-s szakszervezet. Már csak a munkabeszüntetés időpontját kell kijelölni.

A béremelésről többe hete tart a kollektív munkaügyi vita a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ), a legnagyobb BKV-s buszos érdekvédelmi szervezet, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) és a BKV között. E két reprezentatív szakszervezet együtt 7 ezer főt képvisel a 12 ezer dolgozót számláló BKV-nál, ahol a szakszervezeti tagok száma körülbelül 8-9 ezer.

A BKV április 30-án 2 százalékos alapbéremelést ajánlott, valamint garantálta a tavalyival megegyező mértékű cafeteriát, azaz a havi 5 ezer forintos, illetve az év végi 36 ezer forintos Erzsébet-utalványokat (utóbbi pulykapénz néven is ismert).

A VS.hu információi szerint a két reprezentatív szakszervezet azonban többet szeretne, hasonló mértékű alapbéremelést, mint a közösségi közlekedésben szereplő állami társaságoknál, illetve azon fővárosi tulajdonú cégeknél, amelyeknél ez megtörtént.

Bár a BKV a keddi kollektív munkaügyi vita tárgyalásán jelezte, a későbbiekben lehetséges ennél magasabb ajánlat, de annak sem mértékét, sem időpontját nem tudta megmondani. A BKSZSZ álláspontja még nem ismert, a VTDSZSZ testületi tanácsa azonban már felhatalmazta az elnököt, hogy elkezdje a sztrájk szervezését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A munkabeszüntetés előkészítésére sztrájkbizottságot hoznak létre, melynek feladata lesz a sztrájk kezdő időpontjának és hosszának meghatározása.

Címkék:
karrier, bkk, bkv, sztrájk, pulykapénz,