116 ezer forinttal több maradhat a zsebünkben jövőre

MTI2015. május 8. 17:11

Nőni fog a családi adókedvezmény és az első házasok kedvezményének összege is, így egy átlagkeresetű kétgyermekes családnak jövőre 116 ezer forinttal több jövedelme lesz - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Hegedüs Sándor, az RSM DTM Zrt. adóüzletágának vezetője a tanácsadó cég honlapján közzétett blogbejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az szja egy százalékpontos csökkentése áttételesen a családi adókedvezményt is érinti. Ha az szja kulcsa 15 százalékra mérséklődik, a kétgyermekesek adóalap kedvezménye pedig - mint a novemberben elfogadott jogszabályban is szerepelt - 62 500 forintról 78 125 forintra növekszik 2016-tól, csökkenne az adókedvezmény összege, amennyiben a gyermekek utáni adóalap kedvezmény mértékét nem növelnék.

A szaktárca azonban azt közölte:

az szja kulcs csökkentésével párhuzamosan megemelik a családi kedvezmény és az első házasok kedvezményének összegét, hogy az érintettek jövőre is ugyanakkora összeget tudjanak levonni az adójukból. Első házasoknál ez 5 ezer, egy gyerekeseknél 10, három vagy több gyerekeseknél gyermekenként 33 ezer forintot jelent havonta. A kétgyerekesek 2016-ban gyerekenként 12 500 forintot vonhatnak le az adójukból (2500 forinttal többet, mint idén).

 

A személyi jövedelemadó 1 százalékponttal történő csökkentésének és a családi kedvezmény megemelésének köszönhetően egy átlagkeresettel rendelkező kétgyermekes családnak jövőre 116 ezer forinttal több jövedelme lesz

 - közölte az NGM.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
karrier, adókedvezmény, adó,