Szomorú következménye lett a munkahelyi stressznek

Pénzcentrum2015. április 27. 15:09

A munkahelyi hiányzások 50-60 százaléka, vagyis Magyarországon évente több mint 10 millió keresőképtelen nap a negatív stresszre és annak káros egészségi következményeire vezethető vissza - hangzott el az Európai Munkavédelmi Ügynökség hétfői sajtótájékoztatóján.

Az Ügynökség az "Egészséges munkahelyek - Kezeljük a stresszt" kampányával arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkahelyi stressz nem megfelelő kezelése Magyarországon éves szinten megközelítőleg 440 milliárd forint kiesést jelent.

Holnap, azaz április 28-án lesz a Munkavédelem világnapja. Ez a biztonságos és a legális foglalkoztatás fontosságára hívja fel a figyelmet.

Figyelemmel kell lenni tehát a munkavállaló testi, lelki egészségére, mert megbízható, egyenletes, minőségi munka csak egészséges munkavállalótól várható el. A munkából való kiesés akár tönkretehet egy kisebb vállalkozást.

Az elmúlt három évtizedben a munkabalesetek száma negyedével csökkent, azonban a gazdasági válság után az elmúlt évek fellendülése a munkabalesetek számában is megmutatkozik. 2014-ben több mint 19 ezer, három napot meghaladó munkaképtelenséget okozó balesetet jelentettek. Halálos munkahelyi balesetből pedig 78-at. A munkahelyi balesetek 50-60 százaléka, vagyis Magyarországon több mint 10 millió keresőképtelen nap, a negatív stresszre vezethető vissza, az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint.

Munkahelyi stressz Magyarországon

Magyarország viszonylag közel van az Európai átlaghoz, itthon a megkérdezettek 52 százaléka mondta, hogy gyakori, nagyon gyakori a stressz a munkahelyén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A stressz nem az egyén hibája, hanem a szervezet problémája. Akkor alakul ki, ha a munkavállaló nem tud megbirkózni a munkahelyi elvárásokkal. A pszichoszociális kockázatok okai például:

  • Időhiány
  •  A képességnek és a képzettségnek nem megfelelő elvárások
  • Munkahelyi erőszak, zaklatás
  •  A munka nem megfelelő kialakítása, szervezése és irányítása

Címkék:
karrier, munkahely, stressz,