Egy pillanatra nem figyelsz, és már jön is a tízezres bírság

Pénzcentrum2015. április 13. 11:02

Közeledik az idei adóbevallás határideje, május 20. A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, sok adózó hibásan tölti ki a bevallását. Ami nemcsak azért veszélyes, mert kicsúszhatunk így a határidőből, hanem mert bírság is járhat egy-két hibás adatért. Sokan még most sincsenek tisztában a civil és egyházi 1 % felajánlásának lehetőségével, érdemes erre is figyelni.

Március végéig majdnem 800 ezer adózó nyújtotta be adóbevallását, emellett több mint 375 ezren kérték a NAV közreműködését a bevallás elkészítésében. A beérkezett bevallások nagy részét már feldolgozta a hivatal, a fennmaradó mintegy 10 százalék javításra szorul - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az első két hónapban érkezett bevallások közel 2 százaléka olyan hibát tartalmaz, amit csak a bevalló közreműködésével lehet javítani. A többi hibás bevallást a NAV munkatársai javítják.

Ezek a leggyakoribb hibák

  • hiányzik az aláírás
  • téves a helyesbítés, az önellenőrzés jelölése a főlapon
  • nincs adószám a bevalláson (adószámos magánszemélyek esetén is kötelező kitölteni);
  • a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallás esetén nem szerepel sem a bankszámlaszám, sem az utalási cím
  • hiányoznak a vállalkozói mellékletek, jellemzően a tevékenységüket év közben megszüntető egyéni vállalkozóknál
  • nem jól számolják ki az adózók a családi kedvezmény keretösszegét
  • nem, vagy nem megfelelően töltik ki az adózók az eltartottakra vonatkozó lapot
  • a 2014-ben megszületett gyermek esetén a várandósságról szóló nyilatkozatot nem töltik ki
  • a kifizető által levont adóelőleg helyett az adózó által befizetett adóelőleg szerepel
  • üres a bevallás (a "söralátét-bevallás" nyomtatványánál tipikus hiba).

A családi kedvezmény nagy buktató

Különösen oda kell figyelni a családi kedvezményekkel kapcsolatos adatokra. Ha valakinek a családjában év közben változás volt - például a gyermek sikeres érettségit tett, a szülők elváltak, született egy gyermek -, és ezt nem jelezte a munkáltatójának, akkor a pontos számítás és kitöltés az adózóra hárul.

Ez azért is nagyon fontos, mert ha ugyanis valaki

jogosulatlanul veszi igénybe a családi kedvezményt vagy nem a megfelelő összeget veszi igénybe, akkor a többletet vissza kell fizetni, sőt 12 százalékos bírsággal is számolni kell.

A NAV honlapján egyébként van egy letölthető nyomtatványkitöltő program, ami sokat segít abban, hogy hibátlanul készíthessük el a bevallást. A hibák közül pirossal jelöli a program a bevallás tartalmi hibáját, sárgával az összefüggésekre hívja fel a figyelmet, a kék pedig olyan súlyos hibát mutat, amellyel a bevallás érvénytelen.

Ne feledkezz meg az 1%-odról sem

A civil 1 százalékot felajánlhatod például állat- illetve természetvédelmi céllal, vagy választhatsz többek között emberi jogokkal, gyermekvédelemmel, fogyasztóvédelemmel, egészségmegőrzéssel foglalkozó intézményeket. Az egyházi esetében is egyre több elismert egyháznak lehet elküldeni az 1 százalékot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagyon fontos azonban, hogy mielőtt a felajánlást megtesszük, ellenőrizzük, nem zárták-e ki esetleg tavaly óta a kedvezményezetti körből az adott intézményt tavaly óta. Illetve ellenőrizzük az elmúlt évben folytatott tevékenységüket, valóban jó célra megy-e a felajánlás. Igyekezzünk ne a reklámok alapján dönteni, hiszen sok esetben százalékunkra sokkal jobban rászoruló intézmények is vannak, akiknek nem telik reklámkampányra.

Az 1 %-odról hogyan rendelkezhetsz?

  • a 1453 jelű személyi jövedelemadó bevallás "EGYSZA" elnevezésű lapján a bevallás benyújtására előírt határidőig, azaz 2015. május 20-áig
  • munkáltatói adómegállapítás esetén a munkáltatóhoz kell eljuttatni május 11-éig lezárt, adóazonosító jellel ellátott, ragasztott felületére átnyúlóan, saját kezűleg aláírt postai borítékban
  • 2015. május 20-áig az állami adóhatóság honlapján közzétett általános nyomtatványkitöltő- és ellenőrző program segítségével kitölthető 14EGYSZA jelű formanyomtatvány "EGYSZA" elnevezésű lapján kinyomtatva lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban személyesen vagy postán, illetve elektronikus űrlapként, elektronikus úton az Ügyfélkapun keresztül.

 

Címkék:
karrier, adóbevallás, adó,