Pedagógus béremelés: sokak keresete még csökkenne is?

Magyar Nemzet2014. december 15. 09:30

A pedagógusok és az ellenzéki pártok is arra szólítják fel a kormányt, hogy vonja vissza a tanári fizetések minimálbértől való elválasztására tett javaslatát. A pedagóguskar szerint a lépéssel az életpályamodell legfontosabb eleme veszne el, sőt sokak reálkeresete még csökkenhet is. A szaktárca szerint nincs ok aggodalomra, mert megvan a következő béremelés fedezete - írja a Magyar Nemzet.

Visszavonatná a kormánnyal a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) a költségvetési törvény azon passzusát, amely megszüntetné a pedagógusbérek minimálbérhez kötését. Horváth Péter, a testület elnöke tegnap arra hívta fel a figyelmet: az illetményalap minimálbérhez való rögzítése a pedagógusok előmeneteli rendszerének legfontosabb pillére volt. Ez jelentette a garanciát a jövedelmek értékének megőrzésére, ezért a tervezett változtatás szerinte egyértelműen hátrányos a pedagógusoknak.

Az NPK állásfoglalása szerint félő, hogy a jövő szeptemberben esedékes, három százalék körüli újabb fizetésemelés már egyszázalékos évi infláció mellett is reálbércsökkenést jelent a pedagógusok többségénél.

Címkék:
karrier, fizetés, pedagógus, pedagógus életpálya, kereset, illetményalap,