Ne hagyd elveszni a tuti szabadnapjaidat: így viheted át a jövő évre

Pénzcentrum2014. december 9. 06:00

Ugyan sokan már csak könnyes szemmel gondolnak rég elhasznált szabadnapjaikra, a spórolósoknak akár heteik is maradhattak. Épp itt az ideje, hogy ők is felhasználják most ezeket a napokat, mert jövőre átvinni ezeket csak bajosan lehet.

Közeleg az év vége, már csak alig egy hónapunk maradt hátra, hogy feléljük a szabadnapjainkat. Csak speciális esetekben lehet átemelni ezeket a napokat a következő évre.

Az alapvető szabály ugyanis az, hogy a szabadnapjainkat az adott évben kötelező kivenni.

Így 2014 végéhez közelítve annyi a könnyebbség, hogy ha több napot veszünk ki egybefüggően, elég megkezdeni az esedékes évben, utána már átlóghat az új évbe, de csak maximum 5 nap.

2015 hosszú szünettel indul, január 1-4-ig nem dolgozunk, január 2 pihenőnap, amit amúgy is pótlunk január 10-én. Ezért például a december 31-én megkezdett szabadságunkat január 9-ig nyújthatjuk, ha most van még 6 szabadnapunk.

Loading...

Viszont március 31-ig kiveheti az előző évi maradék szabadságát az a munkavállaló, aki október 1-je, vagy azután érkezett az adott munkahelyre.

Ennek mértéke maximum az alapszabadság és az életkor szerint növekedő pótszabadnapok összegének egyharmada lehet. Tehát például egy harminckilenc éves alkalmazott esetében a 27 nap harmadát, azaz maximum 9 napot vehet ki a következő évben, külön megegyezés alapján akár egész évben, nem csupán március 31-ig.

Erre számítsunk mostanában, így dolgozzuk le az ünnepeket:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2014. december 13., szombat munkanap
2014. december 24., szerda pihenőnap

január 2., péntek pihenőnap
január 10., szombat munkanap


Az is kivétel lehet, ha a munkavállaló valamilyen okból nem tudta kivenni abban az évben a szabadságát, például tartós betegség esetén. Nem számít, milyen hosszú ideig állt fenn ez a helyzet, a szabadnapok attól függetlenül megmenekülnek. Miután a tartós távollétről visszatér a munkavállaló, a következő hatvan napban még kiveheti azokat a napokat. Így például ha most visszatérünk a munkába, legkésőbb február végéig még felhasználhatjuk az idei szabadnapokat.

Egyébként abban az esetben van lehetőség teljesen eltérni ezektől az előírásoktól, ha kollektív szerződésben van meghatározva a kivétel. Azaz például egy gyár életében nem fordulhat elő, hogy a termelés akadozzon, mert mindenki egyszerre szeretne szabadságra menni. Így a gyári dolgozók munkarendjét úgy alakíthatják, hogy a szabadnapok inkább átnyúljanak a következő évbe ahelyett, hogy leállna a termelés.

 

Címkék:
karrier, szabadság, ünnep,