A legkapósabb szakmák: kik tudnak a legkönnyebben elhelyezkedni?

Pénzcentrum2014. szeptember 13. 16:00

Idén szeptemberben több mint 70 000 diák kezdte meg tanulmányait felsőoktatási intézményben, a legtöbben gazdálkodási és menedzsment, jogász és gépészmérnöki szakon. De vajon mely szakok elvégzése után indulnak a fiatalok legnagyobb eséllyel az álláspiacon és az általuk preferált területek mennyire állnak összhangban az álláspiac igényeivel?

Bár 2014-ben a tavalyi évhez képest tízezerrel többen adták be felvételi jelentkezésüket valamelyik felsőoktatási intézménybe, mindössze 1300-zal többen nyertek sikeres felvételt. Ennek oka elsősorban az, hogy bizonyos szakokra hihetetlen nagy a túljelentkezés az álláspiac telítettsége ellenére is, bejutni pedig a jelentkezők töredékének sikerül.

Minden évben vannak divatos szakok a felvételizők körében, amelyekre annak ellenére nagy a túljelentkezés, hogy az álláspiac ezeken a területeken már telített. A fiatalok a legtöbb esetben nem mérlegelik a jelentkezésnél, hogy tanulmányaik befejezése után az általuk kiválasztott szakon szerzett diplomával mekkora eséllyel indulnak majd az álláspiacon

 - nyilatkozta Martis István, a Profession.hu vezetője.

Az idei év legnépszerűbb szakjai:

  • turizmus és vendéglátás,
  • kereskedelem és marketing
  • anglisztika
  • pénzügy és számvitel

Ezekre a szakokra nyertek a legtöbben felvételt:

  • gazdálkodási és menedzsment
  • jogász
  • gépészmérnök
  • mérnökinformatikus
  • ápolás és betegellátás

A Profession.hu adataiból kiderül, hogy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
a felvételizők által preferált szakok nem állnak teljesen összhangban a piaci igényekkel.

Azok, akik mérnöki valamint programozói fejlesztőipályára készülnek, nagyobb eséllyel találnak majd munkát az álláspiacon, ugyanis a mérnöki állások vannak többségben, míg jogászt például szinte alig keresnek. Az ápolás és betegellátás, valamint a gazdálkodási és menedzsment szakokon végző hallgatók sincsenek jó helyzetben a meghirdetett állásajánlatok számát illetően, ügyfélszolgálati munkatársakra, termékfejlesztőkre, valamint szakmai asszisztensekre viszont nagy szükség van.

Tehát, azoknak, akik idén nem vagy sikertelenül felvételiztek, esetleg szakot váltanának, érdemes jelentkezés előtt tájékozódniuk a piaci igényekről és olyan szakot, egyetemet választani, amelyek elvégzése után jobb eséllyel indulnak a munkaerőpiacon.

Címkék:
karrier, egyetem, diploma, felsőoktatás,