A NAV hálójában Berki Krisztián: miért keresik?

Pénzcentrum2014. június 19. 17:28

Az Édes élet sztárja ellen már több, mint tucatnyi bejelentés érkezett adóügyei miatt. Az adóhatóság illetékese szerint nem adhatnak ki információt folyamatban lévő ügyekről, azonban az is igaz, hogy tavaly a NAV ellen indított perek egy negyedét elveszítette a hatóság.

A bolondját járatja a NAV-val (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) Berki Krisztián? Az Édes élet sztárja ellen már több tucat bejelentés érkezett az adóhivatalhoz, de úgy tűnik, hogy továbbra sem találnak rajta fogást. Ez leginkább azért érdekes, mert Berki cége, a BK Management Group már hónapok óta rajta van az adóhatóság végrehajtási listáján. Amikor felhívtuk Berkit, hogy megtudjuk, mekkora a baj, előbb elismerte, hogy kapott értesítést az adóhatóságtól, majd felháborodva közölte, az irodájában ül, s minden rendben van a céges ügyeivel. Hiába kértük, hogy tegye tisztába, mi lehet a háttérben, és egy kis összegű tartozás okozhatta-e a bajt, ő elzárkózott ettől - tudtuk meg a Blikktől.

A NAV illetékesei nem erősítették meg azt, hogy Berki ellen már több bejelentés is érkezett, de információink szerint igazán komoly szankciót azóta sem alkalmaztak ellene és a cége ellen, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy konkrét ügyben nem adhatnak felvilágosítást. Egy neve elhallgatását kérő bennfentes azonban általánosságban elmondta: az, hogy az adóhatóság nem veri nagydobra a történteket, az nem jelenti azt, hogy ne folytatná le a vizsgálatot.

Nem csak adatvédelmi okok állnak a titok mögött

Ennek az is lehet az oka, hogy érdemes lehet az adóhivatallal vitatkozni, legalábbis ezt támasztják alá a legfrissebb peradatok. Tavaly ugyanis a másodfokú eljárások esetében az adóhivatal a panaszosok 23 százalékának adott igazat. A közérdekű bejelentések száma kismértékben nőtt tavaly, ám a 37 ezer bejelentés töredékéből lett csak ügy.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tavaly mintegy 37 ezer közérdekű bejelentést kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - derül ki az adóhatóság most nyilvánosságra hozott 2013-as Évkönyvéből. A bejelentések száma kis mértékben nőtt az előző évhez mérten. A bejelentések 42 százaléka volt nevesített, legtöbb esetben névtelenül érkezett feljelentés. A bejelentések elsősorban az adó (nem)fizetéssel, a munkaügyi szabálytalanságokkal vagy a jövedéki visszaéléssel voltak kapcsolatosak. A 37 ezer bejelentésből 13 ezer ment át a NAV előzetes szűrőjén, végül 8400 vizsgálat indult. A vizsgáltra átadott ügyek egy része a nemzeti dohányboltok működésével, az illegális fémkereskedelemmel, a fekete foglalkoztatással voltak összefüggésben.

 

Címkék:
adozas, NAV, adóellenőrzés,