160 milliót csaltak össze fiktív számlázással

Pénzcentrum2014. június 6. 19:36

Fiktív számlázással foglalkozó bűnszervezetre csapott le a NAV. A számlabefogadó cégek bevételének mintegy 90 százaléka valótlan tartalmú számlákon alapul, így pedig mintegy 160 millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek. Akár kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak a bűnözők.

Befejezték a nyomozást a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói egy baranyai cégláncolat ügyében. Az elkövetők százmilliós nagyságrendben károsították meg a költségvetést. Több éven át működtek a társaságok, szinte kizárólag valótlan gazdasági tevékenységen alapuló bevételek segítségével.

Két pécsi cég számlakibocsátóként működött. Négy kozármislenyi társaságnak adták a számlákat úgy, hogy az azokon szereplő munkákat valójában nem végezték el, a számlákon szereplő alapanyagokat és segédanyagokat nem adták el a szóban forgó cégeknek, azokkal nem is rendelkeztek, azok ellenértékét nem adták át - írja a bama.hu. Volt olyan társaság, ahol az ügyvezetők mellett alkalmazottak nem voltak, holott a számlák jelentős számú foglalkoztatottat feltételező munkákról szóltak.

A nyomozás során kiderült, hogy a számlabefogadó cégek bevételének mintegy kilencven százaléka valótlan tartalmú számlákon alapul. A cégek így mintegy százhatvan millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Az ügyben négy gyanúsított van, kozármislenyi és pécsi lakosok, egy testvér- és egy házaspár, akik közül az egyik férfi korábban már több ügyben is a NAV pénzügyi nyomozóinak látókörébe került.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pénzügyi nyomozók a nyomozás iratait költségvetési csalás és számvitel rendjének megsértése miatt vádemelési javaslattal küldik meg a Baranya Megyei Főügyészségnek. A bűncselekmények büntetési tétele alapján akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság

Címkék:
adozas, NAV, számla, büntetés, adócsalás,