Sosem gondolnád, melyik képviselő duplázta meg a fizetését

Pénzcentrum2014. április 28. 09:02

Bár több mint háromszorosára nő a parlamenti képviselők alapfizetése az új ciklusban, a pótdíjak, a költségtérítés és a lakhatási támogatások elvesztése miatt a túlnyomó többségük kevesebb pénzt tud felvenni az Országgyűléstől. A honatyák fizetését ugyanis a helyettes államtitkárokéhoz igazították, vagyis alapesetben 748 ezer forintot keresnek majd - írja a Blikk.

A képviselők többsége az új ciklusban "csupán" a 748 ezer forintos alapfizetésre lesz jogosult, hiába lesznek tagjai akár több bizottságnak is. A lap számításai szerint mindössze 75-en kaphatnak ennél magasabb illetményt.

Bár szinte biztos, hogy Kövér László lesz a házelnök, vagyis ő keresi majd messze a legtöbbet az új ciklusban is, mégis ő a legnagyobb vesztese a bérrendezésnek. Eddig ugyanis felvette a 626 ezer forintos költségtérítést, hiába járt neki hivatali autó, és a lakhatási támogatást is igénybe vette. A havi fizetés 2,481 millió forint volt idáig, így 30 százalékkal csökken a keresete.

A képviselői bérrendezés legnagyobb nyertese Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök lett. Ő eddig 371 ezer forintot keresett, ezzel sereghajtó a politikusok közül. Gyurcsány úgy nyilatkozott, a politikából származó jövedelmét civil szervezeteknek ajánlja fel.

Címkék:
karrier, fizetés, országgyűlési választások, parlament, házelnök, gyurcsány ferenc,