Meglepő? Sok magyar talán ezért nem talál munkát

Pénzcentrum2014. április 12. 16:02

Meghosszabbított határidővel április 14-ig lehet regisztrálni a kormány Diplomamentő programjára, amely a nyelvvizsga hiányában diplomájukat meg nem szerzőknek nyújt segítséget. A programban résztvevő 10 ezer fiatal munkavállaló, álláskereső angol, német vagy francia nyelvtanfolyamra járhat, ehhez maximálisan 300 ezer forintos támogatást kaphat. Cserébe legkésőbb 2015. december 31-ig sikeres nyelvvizsgát kell tenniük. Az eddig jelentkezők 72,4 százaléka az angol, 24,5 százaléka a német, 2,1 százaléka pedig a francia nyelvet választotta a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint.

Az álláshirdetések túlnyomó többségében elvárás valamilyen szintű nyelvismeret: a pozíciók 73 százalékában kérik az angolt, 29 százalékában a németet, 5 százalékában a spanyolt, 3 százalékában az olaszt. (valahol több nyelv az elvárás, így magasabb az összeg 100 százaléknál) - derül ki a Monster.hu állásportál adatiból.

Az álláskeresők nyelvi kompetenciái ettől némileg elmaradnak. A Monster oldalára az utóbbi két hétben feltöltött önéletrajzokban 53 százalék jelölt meg angoltudást, 26 százalék németet, 3-3 százalék spanyolt és franciát, 2 százalék olaszt.


A Workania.hu adatbázisába 2013-ban feltöltött önéletrajzokból kiderült, hogy az álláskeresők harmada nem beszél egy idegen nyelven sem. A főleg alacsonyabb pozíciókban állást kereső pályázók között az angol alap- és közép-, valamint a német középfok a leggyakrabban megjelölt tudásszint. Érthető okokból a fiatalok jobban beszélnek más nyelveket: legnagyobb arányban a 17-24, valamint 25-34 évesek beszélnek e két nyelv valamelyikén. Az oldalon minden második álláshirdetésben szerepel követelményként legalább egy idegen nyelv. Az angol alapfok ritkán szerepel, 45 százalékban a közép, 21 százalékban pedig a felsőfokú tudást jelölik.

A szakemberek szerint az állások többségéhez legalább középfokú szintű nyelvtudás szükséges. A vállalati szférában nem a nyelvvizsga, hanem a valós nyelvismeret számít. A cégek többféle módon mérik a nyelvi kompetenciát a kiválasztás során: teszttel, telefonos interjúval vagy személyesen állásinterjún.

Címkék:
karrier, nyelvtanfolyam, nyelviskola, diplomamentő program,