Ők vitték haza a legtöbb pénzt januárban

Pénzcentrum2014. március 21. 14:00

A versenyszférában közel 242 ezer forint volt az átlagos bruttó bér, mely 4,4 százalékos emelkedés éves alapon. A legtöbbet továbbra is az információ, kommunikáció és pénzügy területén lehet keresni. A közfoglalkoztatottak száma rohamosan nő.

2014 januárjában mindössze 0,9 százalékkal nőttek a nemzetgazdasági átlag bruttó bérek az előző évhez viszonyítva - derül ki a KSH friss jelentéséből. A bérdinamikára igen nagy csökkentő hatást gyakorolt azonban a közfoglalkoztatás nagy súlya, közfoglalkoztatottak nélkül ugyanis a bérnövekedés 6 százalék lett volna. Januárban is közel 200 ezren voltak közfoglalkoztatottak.

A nemzetgazdasági átlag bruttó bér 226 ezer forint volt januárban, közfoglalkoztatottak nélkül azonban 239 ezer forint lenne, derül ki a statisztikai hivatal jelentéséből. A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál az átlagos bruttó bér 241,8 ezer forint volt, ami nettó 158 ezer forint. A versenyszférában a bruttó bérek emelkedése 4,4 százalék volt éves alapon, a rendszeres kereseteké 3,6 százalék. A 0 százalékos januári infláció mellett így még a viszonylag visszafogott versenyszféra béremelkedés is nettó 4 százalék reálkereset-emelkedést jelent.

A bruttó bérek továbbra is az információ, kommunikáció, pénzügy és gyógyszergyártás ágazatokban a legmagasabb, 400 ezer forint feletti. Némely ágazatban a bruttó bér csökkenését láthatjuk, szembetűnő például a humán egészségügyi, szociális ellátás körben látható közel 20 százalék bércsökkenés. Ez azért lehet, mert ide sorolódik a közfoglalkoztatottak nagyobb része, akiknek a létszáma 60 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ennek a körnek a növekvő súlya, mivel beleszámít a statisztikába, a bérdinamikát is lehúzza.

Címkék:
karrier, fizetés, bér, közfoglalkoztatás,