Szociális szövetkezetekben dolgoznának a közmunkások

Világgazdaság2013. október 17. 09:33

Nem biztosítja a közmunka-program a benne résztvevők tartós megélhetését, a téli hónapokban elérhető alacsony összegű támogatási források helyett a szociális szövetkezeti modell irányába tolná el a rendszert a Közmunkások Szakszervezete - írja a Világgazdaság.

Mindazok a közfoglalkoztatottak, akiknek érvényes közmunka-szerződésük van, már az esős napokra is csak nagyon csekély összegű távolléti díjat kapnak, amelyet igazságtalannak tartunk, mivel az időjárásról nem ők tehetnek" - jelentette ki a lapnak Kordás László. A Közmunkások Szakszervezetének főtitkára hozzátette: "azok pedig, akik a közmunka-program keretében a téli időszakban nem számíthatnak munkára, csak a foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapják, amelynek havi összege 22 800 forint".

Kordás szerint külön gondot jelent az is, hogy erre a támogatásra egy háztartáson belül csak egy személy jogosult. A szakszervezeti vezető szerint ez nem biztosítja a közmunka-programban résztvevőknek a megélhetést.

Ennek érdekében a Közmunkások Szakszervezete a közmunka-programot a szövetkezeti forma irányába mozdítaná el. Kordás László szerint erre amiatt is érdemes lenne alapozni, mert a szociális szövetkezetek létrehozására különböző uniós támogatási források is rendelkezésre állnak.

 

Címkék:
karrier, közmunka,