Sosem gondolnád, hol élnek a leggazdagabbak a világon

MTI2013. október 9. 18:13

A társadalmon belüli egyenletesebb vagyoneloszlásnak köszönhetően az ausztrálok a leggazdagabbak a világon.

Az ausztrálok "középmezőnyében" 219 505 amerikai dollár (48 millió forint) a fejenkénti vagyon a mediánjuk alapján - adta hírül a Credit Suisse svájci bank friss globális vagyonjelentésében.

A medián definíciója értelmében a felnőtt ausztráliaiak legfeljebb 50 százalékának van ennél az összegnél csekélyebb vagy nagyobb vagyona. A jelentés hangsúlyozza, hogy Ausztráliában a vagyon egyenletesebben oszlik meg a lakosság körében, mint más fejlett országban, ezért magasabb a medián, a helyzeti középérték.

Csak a felnőtteket tekintve, Ausztráliában 400 ezer amerikai dollár - 88 millió forint - az egy főre jutó vagyon. Ez a mutató csak Svájcban magasabb, de ott alacsonyabb a mediánérték, mert egyenlőtlenebb a vagyon eloszlása.

Ausztráliában a lakosság legtehetősebb 10 százaléka az ország vagyonának 50 százalékát tudhatja a magáénak, míg például az Egyesült Államokban a felső 10 százalék 74 százalékot birtokol. A globális hányad egyébként még szélsőségesebb: az emberiség leggazdagabb 10 százalékáé a birtokolható vagyon 86 százaléka. A legtehetősebb 1 százalékban 1,76 millió ausztrál van, hányaduk - az 1 százalékon belül - 3,8 százalékos, jóllehet a világ felnőtt lakosságából csupán 0,4 százalék ausztráliai, azaz a felső 1 százalékban ennél 8 és félszer magasabb az arányuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ausztrália egyébként gazdag gazdagokban: 1,12 millió lakosa számít milliomosnak (amerikai dollárral számolva, azaz legkevesebb 220 millió forintot ér a vagyona).

A svájci bank jelentése szerint az ausztrál háztartások vagyonának átlagosan 59 százaléka ingatlanban van, ez a hányad a világ országai közül csak Norvégiában magasabb.

Címkék:
karrier,