Kiderült: így költik a pénzt a magyar celebek gyerekei

Pénzcentrum2013. szeptember 22. 13:03

A Hajdú házaspár három- és négyéves gyermekei már most tudják, hogyan kell bánni a pénzzel. Dávid és Noémi a tolltartójában gyűjti a tízeseket, de zsebpénzt csak iskoláskorukban kaphatnak.

A szülők arra törekednek, hogy csemetéik tisztában legyenek az értékekkel, tudják, mit jelent a kemény munka és takarékoskodás. Dávid háromévesen már meg is vette az első olyan játékát, amelynek árát maga gyűjtögette össze a szülőktől kapott apróból.

Mindkettejüknek van egy külön tolltartója, amelybe a spórolt pénzüket gyűjtik - magyarázta a Borsnak Sarka Kata. - Csak aprópénzt szoktak tőlünk kapni, tízeseket, húszasokat, az elvégzett munka függvényében. Legutóbb például rendet raktak a szobájukban, amit tíz forinttal jutalmaztam - mesélte az anyuka, majd hozzátette: olykor az asztalon felejtett aprópénz is eltűnik. Szerencséjükre Noémit és Dávidot a fényes érmék sokkal jobban izgatják a papírpénznél.

Hangsúlyozta: férjével arra is odafigyelnek, hogy a gyerekeket ne az anyagiak motiválják, ha segíteni kell otthon, ezért nem jár fizetség minden rendrakás után. "Szeretném, ha a maguk szintjén megtanulnák kezelni a pénzt. A mostani vásárláskor Dávidka például nem értette, miért kell odaadnia azt a sok aprót, amit nagy nehezen gyűjtött össze. El kellett neki magyarázni, hogy a pénz erre való, össze kell gyűjteni és át kell gondolni, mire adjuk ki" - mondta.

A producer és felesége - bár fontosnak tartja, hogy a gyerekek megtanulják beosztani a pénzt - rendszeres apanázst csak később adnak majd a kicsiknek.

A 8-14 évesek havonta átlagosan 3300 forint zsebpénzt kapnak

Közel évi 32 milliárd forint zsebpénzből gazdálkodik az általános iskolás korosztály, derül ki a TakarékPont hálózat kutatásaiból, valamint Marián Béla szociológus elemzéséből. Havi 4 ezer forint az átlag, amiből még félre is tesznek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy 2008-a felmérés kimutatta, hogy a 8-14 évesek havonta átlagosan 3300 forintot kapnak. Hasonlóan a zsebpénzből gazdálkodók arányához, nőtt azok száma is, akik a házimunkáért pénzt kapnak, valamint egyre többen vállalnak serdülőkorukban munkát. Így biztosan állítható, hogy ma Magyarországon a 8-14 éves korcsoport egészét tekintve havi 4 000 forint körüli átlag zsebpénzt kapnak ma a gyerekek, amiből kb. havi 1-2 ezer forintot tudnak és akarnak megtakarítani, vezeti le Marián Béla szociológus.

A kutató elemzéséből az is kiderül, hogy a szülői viselkedésminta valamint a támogatás - például a kiadások és bevételek nyilvántartásának vezetésére nevelés, a megtakarításra való ösztönzés - befolyással van a fiatalok gazdasági orientációjára. Azok a fiatalok, akik kapnak ilyen jellegű támogatást a szüleiktől, jobban kontrollálják kiadásaikat, inkább preferálják a gyűjtögetést a pénzköltéssel szemben, jövőorientáltak, tudatosabbak, és több a megtakarításuk. Az általános iskolások pénzköltési szokásait befolyásolja, hogy a szülők, nagyszülők nem csak adják a zsebpénzt, hanem sok esetben kontrolálják is annak felhasználását. A kutatások azt bizonyítják, hogy ennek az ellenőrző szerepnek nagyobb súlya van a pénzügyi szocializációban, mint magának a zsebpénznek.

Címkék:
karrier, celeb, zsebpénz, sarka kata, hajdu takarék,