Kiterjesztik a családi adókedvezményt

Pénzcentrum2013. július 24. 14:27

Szerdai ülésén döntött a kormány a a család- és népesedéspolitikai akcióterv egy eleméről, a családi adókedvezmény igénybevételi lehetőségének kiterjesztéséről - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel.

Giró-Szász András tájékoztatása szerint a döntés értelmében az érintettek a kedvezménynek a 16 százalékos személyi jövedelemadóból igénybe nem vett részét a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból és a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is igénybe tudják venni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arra kapott felhatalmazást, hogy ennek figyelembe vételével terjessze be a 2014-es adótörvényeket. A kormány a család- és népesedéspolitikai akcióterv következő lépését, a "rugalmas" gyed kérdését szeptember közepén tárgyalja - tette hozzá a szóvivő.

Három gyereknél, bruttó 370 ezer alatt jelent még többet

A három vagy több gyermeket nevelőknél a 10+7%-ra is kiterjeszthető családi adókedvezmény a bruttó 370 ezer forintos jövedelmek alatt jelent még több kedvezményt ahhoz képest, amit eddig tudhattunk. Eddig ugyanis arról volt szó, hogy vagy a 10%-os nyugdíjjárulékból vagy a 7%-os egészségügyi járulékból lesz levonható a "bent ragadt" családi adókedvezmény. Ezek szerint azonban mind a kettőből.

Korábbi számításaink azt mutatták, különösen a három vagy több gyermeket nevelőknél hozhat jelentős többletjövedelmet a kiterjesztés, hiszen egy vagy két gyermek esetében nem igazán marad fenn továbbérvényesíthető rész, különösen, ha a két szülő meg is tudja osztani. Három gyermeknél azonban a havi 99 ezer forintos kedvezményből a 16%-os szja mellett eddig 618 ezer forintos jövedelem alatt maradt még a családi adókedvezményből, amit ezek szerint 2014-től részben tovább érvényesíthetnek a munkavállalói járulékokból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy 300 ezer forintos bruttó jövedelemmel rendelkező háromgyerekes családnál például akár 51 ezer forint nettó keresetnövekményt is jelenthet.

 

Címkék:
adozas, adó, családi adókedvezmény,